Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Краєзнавча розвідка завідувачки Летичівської бібліотеки-філії Монастирищенської публічної бібліотеки Валентини Рябець, яку ми пропонуємо вашій увазі

Дата: 24.05.2021 12:53
Кількість переглядів: 437

Фото без опису

        Друзі, хочемо поділитись з вами тим, що сьогодні у всіх на вустах. 2-ге місце за кількістю балів від глядачів, 5-те місце у підсумку –  гурт Gо-А, супер!!! Виконання на одному подиху, пісня "SHUM" – неперевершений шедевр, (до речі, Шум – в українській міфології - це дух лісу), який наші українські співаки розбудили в Роттердамі. Дуже зворушливо, що пісня прозвучала саме українською мовою. Це все ви вже знаєте, а розповідь  буде про засновника гурту Gо-А Тараса Шевченка і ось чому. Коріння його роду походить з Монастирищини, а саме – з нашого села Летичівка. Його прапрабабуся народилась в заможній селянській летичівській родині - Сніцарів. В 1870 році при Летичівській церкві виникла парафіяльна школа. Приблизно у 1880-1890 роках в ній навчалася Марія Іванівна Сніцар, а наприкінці 1890 років вчителем у школі служив Маркіян Степанович Тебенчук, прапрадідусь нашого Тараса. Маркіян Стефанович довгий час столувався в родині Сніцарів і згодом одружився з Марією Сніцар. В 1892 році у подружжя народилась перша дівчинка, яку назвали Євгенія -  це прабабуся Тараса. Євгенія Маркіянівна Тебенчук - заслужений вчитель України, найстаріша жителька України, яка прожила, уявіть собі, сто одинадцять з половиною років (1892-2013).  До речі, авторка розвідки Валентина Рябець була знайома з цією інтелігентною, освіченою, доброї душу бабусі. У Євгенії Маркіянівни, одна із дочок була Ліда - це бабуся Тараса. Лідія Іванівна Лівчук народила донечку Олю - це мама нашого Тараса. Коли в родині Ольги та Михайла Шевченків народився хлопчик, то мама дала йому чудове ім'я - Тарас. Родина жила в Києві, але і бабусю Женю, і бабусю Ліду тягнуло туди, де було родове коріння. І вони, десь в дев'яностих роках, в Летичівці купили хату для дачі, і  з тих пір всі канікули Тарас проводив тут . Наша гарна квітуча природа, спів соловейків -  все це поклало початок його захопленню музикою. Перші мелодії він награвав саме тут. Не дивлячись на те, що родина не дуже підтримувала захоплення хлопця, гадаючи, що це несерйозно, Тарас ішов вперед. Закінчивши Київський національний економічний університет, музиці не зрадив, вона полонила його серце на все життя. Якийсь час вони з Олексієм Потапенком грали в реп-гурті, Тарас в цей час багато писав, але через певний час їх погляди на творчість розійшлися і Тарас створив свою групу Gо-А. Назва означає "Повернення до коріння", символізує початок.

       На "Євробаченні 2021"в Нідерландському Роттердамі наш гурт представив пісню "SHUM", в основі її лежить давня українська веснянка.  За правилами Конкурсу пісня  не може бути народною, тому текст змінено на авторський. До речі, в січні місяці цього року, Тарас приїжджав в Летичівку, щоб все обміркувати, говорив, що тут йому дуже комфортно працювати.

      Ото ж, ми вітаємо наших конкурсантів, а особливо нашого земляка –  Тараса Шевченка, ми пишаємося їх виступом. Обрядові українські пісні - це чудо, а відродження українських традицій в сучасній обробці – це дуже гарно і зворушливо. Авторка розвідки Валентина Олександрівна Рябець дякує Ользі Леонідівні Шевченко за інтерв’ю та світлини з сімейного архіву. Вона гордиться своїм сином, невісткою Олександрою та онучкою Улясею. А також  Монастирищенській публічній бібліотеці за книгу «Життя присвячене педіатрії.  До 90-річчя з дня народження професора Галини Михайлівни Тебенчук» /упоряд. Т. О. Гуща; ред.: Ю. В. Вороненко, Г. В. Бекетова. – 2017, яка є у фонді книгозбірні.

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора