Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На світлому шляху християнства

Дата: 28.07.2021 12:40
Кількість переглядів: 262

Фото без опису

Сьогодні День хрещення Київської Русі-України – свято, яке щороку збирає тисячі вірян на урочистості богослужіння. У 988 році великий князь Володимир прийняв християнство й повернув у православну віру землі Давньої Русі. Тому, 2008 року указом Президента в Україні було засновано державне свято – День хрещення Київської Русі-України. З того часу, його щороку відзначають 28 липня. Дату святкування вибрано не випадково. За церковним календарем християни цього дня вшановують пам’ять рівноапостольного князя Володимира – правителя, котрий поборов язичництво на Русі й охрестив свій народ.

         Загалом християнська віра з’явилася на Русі задовго до її хрещення. Українська літописна традиція починає знайомити нас із християнством ще з часів апостола Андрія Первозванного. Який здійснив подорож на сучасні українські землі. Згодом спробу повернути киян у православну віру зробив 867 року князь Аскольд. Потім хрещення в Київській Русі відбувалося за Рівноапостольної княгині Ольги, бабусі Володимира. І, тільки після цього настала черга Володимирового хрещення, котре нині вважають офіційним прийняттям християнства на Русі. Цього разу християнство вдалося закріпити в статусі офіційної державної релігії.

         До того ж достеменно відомо, що Володимир був мудрим правителем, він прагнув об’єднати слов’янські землі, й зміцнити державу, а для цього треба було змінити ідеологію. З літопису відомо про чудо, коли Володимир перед хрещенням осліп, а вийшовши з хрещенської купелі, знову прозрів. Князь тоді вигукнув: «Тепер пізнав я Бога істинного!». Після повернення в Київ князь охрестив своїх синів і віддав наказ охрестити своїх підданих. Він закликав киян зібратися зі словами: «Хто не прийде завтра на річку – багатий чи убогий, чи старець, чи раб – буде мені ворог». 11 серпня 988 року біля берегів Почайни, притоку Дніпра, зібралися всі жителі міста. У літописах сказано, що люди стояли у воді по груди або по шию, багато з них були з немовлятами. Хрещення здійснювали корсунські й візантійські священники, які прибули на Русь разом із царівною Анною.

         Християнство поступово поширювалося в інших містах Київської Русі. Православні єпархії було створено в Чернігові, Володимирі, Полоцьку. А до ХІІ століття практично всі слов’янські землі прийняли християнство.

         Вітаємо із святом. Віримо, що молитви вірян на Володимирівській гірці у Києві буде особливим благословенням для нашої землі, для українського народу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора