Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Найкращою профілактикою артеріальної гіпертензії були і є: здорове харчування, дотримання фізичного навантаження, хороший сон і контроль тиску», – лікар-терапевт Людмила Редванська

Дата: 17.05.2023 15:17
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

Щороку, 17 травня, в усьому світі відзначають Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією.

 Тож з метою підвищення обізнаності та сприяння профілактиці, виявленню та контролю підвищеного артеріального тиску КНП «Монастирищенський центр первинної медико-санітарної допомоги» спільно з Монастирищенським відділенням Уманського міськрайонного відділу Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» організували для мешканців громади та вимушених переселенців додаткову можливість перевірити стан свого здоров’я.

 Для цього було організовано дві локації. Одна поблизу центральної площі міста Монастирище, де працювали лікар-терапевт Людмила Редванська, медична сестра Інеса Хомчак із КНП «Монастирищенський ЦПМСД» і фахівець Ірина Афлатарли із Монастирищенського відділення ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ». Інша локація знаходилася поблизу ринку в селищі Цибулів, де працювали терапевт Тетяна Ковалевська.

 Тож протягом двох годин лікарі вимірювали артеріальний тиск, рівень глюкози та пригощали фруктами та пастилою. Розповідали і про те, як правильно вимірювати артеріальний тиск, адже є певні умови, зокрема, найважливішими з них – тиск вимірюється через 30 хв. після фізичного навантаження чи сну або через 15-20 хв. після їжі. Також зазначали, що перед вимірюванням тиску людина має перебувати в стані спокою, зручно сісти на стілець, спиною обіпертися об спинку стільчика, ноги мають бути прямі. Наголошували і на тому, що тиск потрібно вимірювати на обох руках: на правій і на лівій, і там, де тиск вищий на ту руку варто орієнтуватися при наступних вимірюваннях. Важливим за словами лікарів є і те, що кожна людина має вести «щоденник контролю артеріального тиску», де щоденно вписується рівень тиску вранці та ввечері, з цим щоденником лікарю набагато зручніше підібрати відповідний препарат і відповідну дозу, адже він бачитиме рівень тиску пацієнта протягом певного періоду.

 Бережіть себе і Україну!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора