Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

29 травня 1942 року – день найтрагічніших в історії Монастирищини подій – початок масових розстрілів громадян єврейської національності в урочищі Поперечний яр на окраїні Монастирища

Дата: 27.05.2023 15:00
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

Напередодні цієї сумної дати для учнів 9-х класів Цибулівського ЗЗСО організована краєзнавча екскурсія в Монастирище та в Поперечний яр до могили жерт нацизму. Екскурсійний супровід здійснювали науковий працівник краєзнавчого музею Катерина Бульба та цибулівчанка Галина Тимошенко, яка донедавна працювала бібліографом  в Монастирищенській публічній бібліотеці і є знавцем численних документально-історичних фактів.

На центральній площі міста біля пам’ятника Івану Богуну К.Бульба провела для юних цибулівчан та їх педагогів короткий екскурс в історію Монастирища, зупинилась на значних подіях минулого, зокрема періоді козаччини, ознайомила з місцевими пам’ятками історії та культури (алея віковічних лип, колишній польський костел (РБК), відомими персоналіями минулого Іваном Богуном та Кароліною Вітгенштейн. Розповідь ілюструвалася світлинами із фонду музею, репродукціями  картин художників.

Чільне місце в ході екскурсії було відведене розповіді про трагедію єврейського населення Монастирищини та сусідніх районів, яка розгорнулася в травні 1942 року, що привело до зникнення з території району 5-и  єврейських містечок , безневинного знищення близько 6-и тисяч людей.

Колишньою "дорогою смерті" екскурсанти проїхали до братської могили в Поперечному яру, де хвилиною мовчання вшанували  загиблих та прослухали  розповідь Г.М.Тимошенко  про  Голокост в Україні, Бабин Яр у Києві, долю цибулівської єврейської громади і зокрема про врятування від розстрілу єврейського підлітка Михайла Камінського, який після війни став педагогом і літописцем жахливих подій знищення євреїв на Монастирищині. Учні прочитали декілька поезій М.Камінського присвячених пам’яті матері і загинувших  у цьому страшному місці.

Підлітки порівняли поведінку гітлерівських нацистів у роки Другої світової війни із варварськими діями сьогоднішніх рашистів і зробили висновок: московитів із новоявленим фюрером путіним історія нічому не навчила. Отже, кінець їх буде аналогічним.

Упродовж наступного тижня (29 травня – 2 червня) працівники музею запрошують на тематичну екскурсію «Трагедія голокосту на Монастирищині» шкільну молодь і доросле населення громади.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора