Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сергій Озеран про дії населення під час радіаційної небезпеки

Дата: 07.07.2023 09:00
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Інформування населення про радіаційну небезпеку відбувається через сигнал тривоги – «Увага всім!». Паралельно з цим через офіційні канали органи місцевої влади та ДСНС  сповістять про надзвичайну ситуацію. Про це повідомив директор обласного департаменту цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії із правоохоронними органами Сергій Озеран на  брифінгу в медіацентрі.

Як він розповів, відповідні установи та підрозділи постійно моніторять радіаційну ситуацію в області. Вона наразі в нормі.

– Зважаючи на підступність нашого ворога, маємо бути готовими до всього, – зауважив Сергій Озеран. – Водночас  пояснюємо населенню, як діяти в разі надзвичайної ситуації. Знання рятують життя. Питання безпекової ситуації в регіоні на постійному контролі начальника ОВА.

Під час брифінгу Сергій Озеран надав рекомендації, як діяти населенню під час радіаційної небезпеки.

– Розрахунковий час підходу забруднених радіонуклідами повітряних мас до кордону Черкаської області, якщо розглядати можливу ворожу провокацію на ЗАЕС, за прогнозами складатиме не менш ніж 24 години, – зауважив він. – Після отримання цієї інформації від відповідних установ та підрозділів населення буде повідомлене про подальший прогноз радіаційної обстановки.

Після отримання інформації від органів влади населенню необхідно:

-прибути до помешкань та розпочати їхню  герметизацію. Мета цього заходу полягає у запобіганні проникнення радіоактивного пилу у приміщення ззовні. Потрібно використовувати малярний або звичайний скотч для ущільнення вікон і вентиляційних отворів у приміщенні, вхідні двері ущільнить мокрою тканиною;

-завчасно потрібно створити запаси питної та технічної води, продуктів харчування на 5 – 7 діб;

-балансоутримувачі мають провести герметизацію в під’їздах багатоквартирних будинків;

-підприємства, які відповідно до своїх технологічних особливостей не можуть припинити роботу або забезпечують життєдіяльність населених пунктів, мають завчасно провести герметизацію приміщень для унеможливлення потрапляння пилу всередину приміщень. Такі підприємства повинні забезпечити персонал засобами індивідуального захисту та змінним робочим одягом, створити пости радіаційного контролю для заміру радіаційного фону на підприємстві.

Під час небезпеки у приміщенні для періодичного доступу свіжого повітря в кімнату завішуйте зволожену тканину на вентиляційні канали, яка буде відігравати роль найпростішого фільтру. Після прання тканини у звичайній мильній воді її можна використовувати повторно.

Дозволяється вживання продуктів, що мають герметичну упаковку або попередньо зберігалися у холодильнику.

  Під час небезпеки забороняється:

–  вигул домашніх тварин на вулиці, оскільки на своїй шерсті вони будуть розносити радіоактивний пил у помешканні, де ви перебуваєте;

–  вживати воду із відкритих джерел (кип’ячена вода не зменшує рівень радіації);

–  вживати продукти харчування з городів.

 

Що робити, якщо під час радіаційної небезпеки вам потрібно вийти з помешкання?

-Для захисту органів дихання від радіоактивного пилу користуйтеся респіратором, медичними масками, надягніть максимально закритий та щільний одяг, плащ, кепку, гумове взуття та рукавички.

-Не роздягайтеся на вулиці, не сідайте на землю, не купайтеся у відкритих водоймах, не збирайте гриби чи лісові ягоди, не паліть.

-Після повернення додому зніміть верхній шар одягу. Це може усунути до 90% радіоактивного забруднення й зменшить час, протягом якого ви перебуваєте під впливом радіації. Щоб запобігти розсіюванню радіоактивного пилу, будьте дуже обережні, знімаючи одяг, намагайтесь уникнути контакту шкіри з забрудненим одягом. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер та тримайте його подалі від людей та домашніх тварин.

-Прийміть душ. У разі відсутності води скористайтеся вологими серветками, в першу чергу витріть відкриті ділянки тіла. Використані вологі серветки та маски зберігайте у пластиковому пакеті, які потім  викинете у окремо-визначений контейнер. Бажано наклеїти на пакет етикетку з попередженням про радіацію й зберігати в місці не доступному для дітей чи домашніх тварин.

–  Стежте за офіційними повідомленнями від ДСНС та органів місцевої влади, – зазначив Сергій Озеран. – Вони сповістять вас про правила безпеки та поведінки. Також інформативним є застосунок – інтерактивна мапа стану радіаційного фону в Черкаській області SaveEcoBot.

Нагадаємо, на Черкащині продовжують серію масштабних навчань для всіх спецслужб регіону. Протягом дводенних тренувань вони відпрацьовують алгоритми дій і взаємодії в разі радіоактивного, хімічного та біологічного забруднення, підтоплення та ін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора