Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги керівників сільськогосподарських підприємств:правила безпеки під час жнивної кампанії!

Дата: 11.07.2023 08:58
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

         Шановні керівники сільськогосподарських підприємств!

 

В напрямку недопущення виникнення пожеж під час активної фази збирання урожаю зернових і грубих кормів у 2023 році, завдання матеріальних втрат сільськогосподарським підприємствам Уманського району та суб’єктами господарювання діяльність яких пов’язана зі збиранням, переробкою та зберіганням сільськогосподарської продукції, Уманське районне управління ДСНС України у Черкаській області рекомендує Вам, як керівнику сільськогосподарського підприємства, діяльність якого пов’язана зі збиранням, переробкою та зберіганням сільськогосподарської продукції Уманського району неухильно виконувати законодавчі та інші нормативно-правові акти цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки у відповідності до вимог статі 20 «Завдання і обов’язки суб’єктів господарювання», статті 55 «Заходи щодо забезпечення пожежної безпеки» та вимоги пункту 24 статті 67 «Повноваження центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки» Кодексу цивільного захисту України, статті 11 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», Правил пожежної безпеки в Україні та Правил пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України вжити наступних заходів:

 

- обладнати системами протипожежного захисту будівлі, споруди та приміщень призначені для зберігання сільськогосподарської продукції;

- піддати вогнезахисному обробленню вогнетривким розчином дерев’яні конструкції, будівель, споруд та приміщень призначених для зберігання сільськогосподарської продукції;

- провести заміри опору ізоляції і перевірку спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання будівель, споруд та приміщень призначених для зберігання сільськогосподарської продукції;

- провести перевірку захист будівель, споруд та зовнішніх установок від прямих попадань блискавки будівель, споруд та приміщень призначених для зберігання сільськогосподарської продукції;

- провести технічне обслуговування та перезарядку наявних вогнегасників;

- на територіях сільськогосподарських підприємств нанести позначення, яке вказує на місце розташування пристрою для забирання води пожежно-рятувальною технікою на корпуси водонапірних башт;

- наявну пересувну пристосовану для пожежогасіння техніку утримувати в пожежному депо або спеціально призначеному для цієї мети приміщенні (боксі), яке має освітлення, телефонний зв'язок, тверде покриття підлоги, утеплені ворота, інші пристрої та обладнання, необхідні для забезпечення нормальних і безпечних умов роботи;

- укомплектувати засобами пожежогасіння які можуть застосовуватися на території спеціальні пожежні щити (стенди);

- з метою вжиття заходів із запобігання виникненню пожеж та організації їх гасіння створити добровільну пожежну охорону (МПК, ДПК, ДПД) та провести обов’язкове особисте страхування членів добровільної пожежної дружини, (на випадок загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаних під час ліквідації пожежі або наслідків аварії);

- забезпечити організацію цілодобового чергування членів місцевої, добровільної пожежної охорони на пожежних автомобілях і пристосованій для цілей пожежогасіння техніці.

 

Літо для селян – гаряча пора. Жнива. Зібрати й зберегти вирощений нелегкою селянською працею урожай – ось головне завдання. Про що слід подбати, на що звернути увагу у цей важливий період?

 

Насамперед, трактористи, комбайнери, їхні помічники та всі ті, хто бере участь у збиранні врожаю, мають пройти протипожежний інструктаж. Хлібозбиральна техніка і автомобілі, що відвозять зерно, повинні бути оснащенні справними іскрогасниками, засобами пожежегасіння та протипожежним інвентарем. Корпуси комбайнів належить обладнувати заземлювальним металевим ланцюгом завдовжки 10 см (щоб торкався землі).

Перед дозріванням колосових поля в місцях прилягання до лісових та торф’яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів    та залізниць треба обкосити (з прибиранням скошеного ) і оборати смугою не менше 4 м завширшки.

 

В Україні багато років побутує практика, підкріплена нормативними документами, - перед косовицею хлібні масиви розбивати на ділянки площею не більше 50 гектарів. Між ними роблять прокоси завширшки не менше 8 м, а посередині проорюють смугу не менше 4 м завширшки. Для чого цей запобіжний захід ? Якщо спалахне на якійсь ділянці, то ці прокоси і слуги не дадуть вогню поширитися по всьому полю. Не зайве пам’ятати, що скошений хліб з прокосів потрібно негайно прибрати.  Важливо потурбуватися, щоб безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 гектарів, де збирають урожай, був напоготові трактор із плугом – на випадок пожежі.

Хто був на жнивному полі, надовго запам’ятав пилюку від агрегатів. А це – горючий пил. Отже, зауважимо, що радіатори двигунів, соломонабивачів, транспортерів та інші вузли і деталі збиральних машин належить своєчасно очищати від пилу, соломи, зерна.

 

Важливо дотримувати такої вимоги : заправляти паливом техніку в польових умовах дозволено лише за межами жнивного поля, не ближче ніж за 30 м від нього.

 

Тимчасові стоянки для тракторів , комбайнів, автомобілів та інших самохідних машин у польових умовах треба розташовувати на очищених від стерні та сухої трави майданчиках, віддалених від хлібних масивів на понад 100 м, а від будинків – не менше як за 50 м. Їх слід оборати смугою завширшки понад 4 м.

 

Ремонтують збиральні машини та агрегати не ближче за 30 м від хлібних масивів та інших посівів.

 

Вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі,  задіяні на жнивах, повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також справні іскрогасники, первинні засоби пожежегасіння: комбайни і трактори – по два вогнегасники, по дві штикові лопати й мітли; автомобілі – по вогнегаснику та штиковій  лопаті.

 

Будівлі, споруди, виробничі, складські й допоміжні приміщення, технологічні установки, а також відкриті майданчики для зберігання нового врожаю потрібно забезпечити вогнегасниками, протипожежним інвентарем (покривала з негорючого теплоізоляційного полотна, ящики з піском,   бочки з водою, пожежні відра, совкові лопати тощо) та ручним пожежним інструментом (гаки, ломи, сокири тощо).

 

У складських приміщеннях , куди завозять зерно та іншу сільгосппродукцію, слід установлювати пожежні щити (стенди) для первинних засобів пожежогасіння. Спекотної пори, що зазвичай настає в липні – серпні, вогнегасники треба захищати  від прямого попадання сонячних променів. До того ж слід подбати, аби не використовували знімні комплектувальні вироби не за призначенням.

 

Переносні вогнегасники в зерноскладах та інших приміщеннях слід вішати не вище за 1.5 м від рівня підлоги до нижнього торця вогнегасника і не ближче за 1,2 м від краю відчинених дверей.

 

  Покривала з негорючого теплоізоляційного полотна (розміром не менше ніж 1*1 м), якими ліквідують осередки займання, рекомендують зберігати в металевих футлярах з кришками, періодично (не рідше одного разу на три місяці) просушувати й очищати від пилу. У місцях зберігання ЛЗР і ГР, що  використовують для потреб збиральної техніки, розміри полотен слід збільшити до 1,5*2 м, та 2*2 м.

 

Відповідальними за своєчасне оснащення об’єктів вогнегасниками та іншими засобами гасіння пожеж, забезпечення технічного обслуговування, навчання правил користування ними є керівники цих підприємств або орендарі, відповідно до договору про оренду.

 

У період збирання категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях.

Скиртування

     - стоянка автомобілів, тракторів та інших транспортних засобів на території складів грубих кормів забороняється;

- під час роботи трактора з тросово-рамочною волокушею її трос або ланцюг повинен бути такої довжини, щоб солома знаходилася на відстані не

ближче 5 м від трактора. На гаку троса слід установлювати обмежувач, який перешкоджає ковзанню кільця по тросу.

 Під час роботи трактора в агрегаті із скиртоукладником випускний колектор та випускна труба двигуна повинні бути захищені від потрапляння соломи і перебувати під постійним наглядом;

- трактори та автомобілі, що працюють на механічному навантаженні  і  на  транспортуванні соломи та сіна, необхідно обладнати іскрогасниками.

Для запобігання загорянням кормів від безпосереднього зіткнення з   вихлопними трубами, колекторами або глушниками автомобілі та трактори-тягачі, зайняті на вантажно-розвантажувальних роботах, не повинні під'їжджати до скирт, штабелів ближче 3 м;

     - під час навантаження кормів безпосередньо в кузов автомобіля його двигун має бути заглушений. Перед виїздом слід ретельно оглянути місце стоянки і прибрати солому, сіно поблизу вихлопної труби;

     - площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 кв.м, а штабеля пресованого сіна чи соломи - 500 кв.м.

     Біля штабеля пресованого сіна чи соломи необхідно мати два гаки завдовжки не менше висоти штабеля.

     Скирти на відстані 5 м від основи повинні бути оборані захисними смугами не менше 4 м завширшки;

     - протипожежні розриви між скиртами, штабелями мають бути не менше 20 м.

Відстань від скирт, штабелів грубих кормів повинна бути не менше 15 м до ліній електропередач,  20 м - до доріг,  50 м – до будинків та споруд;

- скирти, штабелі дозволяється розташовувати попарно, при цьому розриви між скиртами, штабелями в одній парі мають бути не менше 6 м, а між сусідніми парами - не менше 30 м. Протипожежні розриви між двома парами повинні бути проорані смугою не менше 4 м завширшки на відстані 5 м від основи скирти, штабеля.

 Розриви між копицями з сіном, що має підвищену вологість, повинні становити не менше 20 м. У копицях сіна з підвищеною вологістю, схильного до самозагоряння, необхідно впродовж 60 днів після  скиртування здійснювати температурний контроль за допомогою ртутних термометрів, які вставляють у металеві труби і розміщають у копиці на різній глибині. Якщо температура перевищує 50 град.С, копицю слід розібрати та просушити;

     - площа протипожежного відсіку будинку для зберігання грубих кормів не  повинна перевищувати 1000 кв.м, а кількість кормів - 200 тонн;

     - вбудовані (прибудовані) приміщення, де зберігається запас грубих кормів, має відокремлюватись від будинків протипожежними перегородками 1-го типу й перекриттями 3-го типу з урахуванням  підпункту  9.6.1 цих Правил. Прибудовані чи вбудовані приміщення повинні мати виходи безпосередньо назовні.

Зважаючи на те, що вказані порушення можуть призвести до виникнення пожежі, сприяти швидкому розповсюдженню вогню, перешкоджати її гасінню і, як наслідок, спричинити загибель людей і знищення значних матеріальних цінностей, та у відповідності до ст. 20, 55, 57, 67 Кодексу цивільного захисту України, ст. 8, 11 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» просимо Вас у найкоротші терміни вжити заходи щодо усунення вищевказаних порушень чинного законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора