Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Представники 4 відділу Уманського РТЦК та СП провели брифінг щодо мобілізації

Дата: 25.07.2023 08:30
Кількість переглядів: 1063

Фото без опису

Вчора у приміщенні Четвертого відділу Уманського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки інспектором мобілізаційного відділу Валентиною Мішечко та заступником командира роти охорони Віталієм Затолочним був проведений брифінг. Мета брифінгу – зняття соціальної напруги серед населення, шляхом надання відповідей на найхвилюючі питання про мобілізаційні заходи в період воєнного стану.

В процесі бесіди, зокрема, були порушені питання вручення повісток, хто має право їх вручати, що таке військовий обов’язок,  хто не підлягає мобілізації та інше.

В Конституції України і Законі України «Про військовий обов’язок і військову Службу» чітко визначено, що захист Вітчизни є конституційним обов’язком кожного громадянина і це справа всього народу.

Як зазначила Валентина Мішечко, відповідно до пунктів 7 та 10 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову Службу» та статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» кожен громадянин зобов’язаний з’явитися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з метою уточнення військово-облікових документів, сімейного стану, проходження медичного огляду для визначення їх призначення на особливий період. Додамо, що військовозобовязана особа повинна щоп’ять років проходити медогляд для встановлення придатності/непридатності цієї особи для подальшої служби та визначення роду військ, в яких вона може служити.

 

«Не варто боятися повісток. Нікого без підготовки на фронт не відправляють. Спочатку людина проходить медичний огляд. Далі, відповідно до медичних показів визначається чи особа придатна для проходження військової служби чи ні. Якщо ж особа не має військового досвіду, не служила в армії, але придатна до служби – її направляють на навчання для отримання відповідних навиків», – додала Валентина Григорівна.

Що ж до процедури вручення повісток та осіб, які мають право їх вручати. Відповідно до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №154 від 23.02.2022 року – територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є органами військового управління, що  забезпечують  виконання  законодавства  з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації. Тож вручати повістки та перевіряти документи, що посвідчують особу мають право працівники ТЦК та СП разом із поліцією, яких призначено уповноваженими особами для здійснення даних процедур, відповідно до наказу коменданта. Це зазначено у пункті 5 Постанови  Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 року №1456 «Про затвердження Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану». «У кожної уповноваженої особи (групи осіб)  завжди при собі є даний наказ», – прокоментувала Валентина Мішечко. У разі відсутності в особи документа, або небажання нею їх пред’явити, уповноважена особа має право викликати поліцію для встановлення даних такої особи. Виходячи із вище зазначеної Постанови кожен громадянин має  мати при собі документи, що посвідчують особу.

Документи ж перевіряються з метою встановлення даних особи, з’ясування до якої призовної дільниці вона приписана, її громадянства чи спеціального статусу. А також якщо особа має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвіснозниклої особи.

Повістки під час мобілізації виписуються на всіх військовозобов’язаних і вони можуть вручатися особисто в руки будь-де: на вулиці, блокпосту, громадському транспорті, робочому місці чи за місцем проживання. Вручення ж повістки ще не означає, що особу відразу відправляють на фронт. Адже особа може мати відстрочку чи бути заброньованою, або по стану здоров’я не підлягати мобілізації чи інше передбачене законом. Це, ще раз зазначимо, робиться для уточнення необхідних даних. Додамо, що є різні види повісток: для уточнення облікових даних, для проходження військово-лікарської комісії і бойова повістка, у якій зазначено про зобов’язання з’явитися у визначений призовний пункт протягом вказаного часу (вручається особам, які пройшли медкомісію та визнані придатними).

Якщо особа відмовляється від отримання повістки, складається акт про відмову в отриманні повістки або ж відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову Службу» ст. 38 п. 3 подаються звернення в поліцію для доставки в ТЦК та СП і складання адмінпротоколу. Під час дії воєнного стану відповідно до законодавства неявка по повістці без поважних причин є порушенням правил військового обліку. Також законодавством передбачено як адміністративне, так і кримінальне покарання для військовозобов’язаних за неявку в ТЦК та СП без поважних причин у зазначений час. Відповідно до статтей 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на особу накладається штраф. Але якщо особа без поважних причин не прибуває до ТЦК та СП по бойовій повістці, вона карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, згідно статті 336 Кримінального кодексу України.

Що ж до осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. До них, згідно законодавства, зокрема, відносяться:

  • особи, які були заброньовані на період мобілізації і воєнного стану державними органами влади і іншими державними організаціями, органами місцевого самоврядування, за установами, підприємствами та організаціями;
  • особи, які були визнані медкомісією тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я (до шести місяців з необхідністю проходження повторної комісії);
  • особи, на утримуванні яких знаходиться троє і більше дітей до 18 років, або які одні виховують дитину/дітей віком до 18 років (можуть бути призвані на військову службу лише у разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання);
  • особи, які виховують дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років, або на утримуванні яких перебуває дитина з інвалідністю (з видами порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження), чи виховують повнолітню (18-23 років) дитину, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • особи, які є опікунами, усиновителями, прийомними батьками, піклувальниками, батьками-вихователями і утримують дітей-сиріт і тих дітей, які були позбавлені батьківського піклування (віком до 18 років);
  • особи, які займаються постійним доглядом за рідними, що потребують піклування (в разі, якщо немає інших громадян, які можуть взяти на себе цей догляд) та ін..

Підводячи підсумки брифінгу Валентина Мішечко зазначила, що ТЦК та СП не є ворогом військовозобов’язаних, навпаки, тут завжди підуть на зустріч і підтримають. Працівники лише виконують свою роботу згідно посадових інструкцій і в жодному разі не вибирають кому вручати повістки, адже під час воєнного стану повістки виписуються всім військовозобов’язаним. «Від того, що люди будуть ухилятися від отримання повістки нічого не зміниться, адже законодавство до ухилянтів з кожним разом стає все жорсткішим. Зокрема, вже особи без військово-облікових документів не мають змоги влаштуватися на робу чи вступити до навчального закладу. Згодом ці люди взагалі можуть стати «вигнанцями» у власній країні. Щоб отримати військово-обліковий документ їм необхідно звернутися до нас. Та найважливіше – це те, що хлопці, на передовій потребують ротації, але якщо так далі піде, то їх не буде ким замінити», –  прокоментувала Валентина Григорівна.

Віталій Затолочний зазначив, що сотні тисяч кращих Синів і Доньок України щодня, щомиті борються з ворогом не пропускаючи його до нас, а навпаки витісняючи з рідної землі. Ціною власного здоров’я, життя наші Герої рятують нас від смерті, даруючи нам свободу. Але їм необхідна ротація, бо війна втоми не вибачає. Вони заслуговують на відпочинок, реабілітацію, на теплу зустріч з рідними, бо ж саме заради них, заради кожного з нас вони стали щитом. І якщо цей щит не витримає, не вистоїть – не вистоїть й держава, і ворог прийде до нас, його окривавлені чоботи увійдуть в наші домівки. Тож, варто не ухилятися від призову, а йти й вирішувати долю України поряд із найсміливішими. «Росія ще не збирається зупинятися, адже має вдосталь живої сили, тож невідомо скільки іще триватиме війна. Тому чим частіше проходитимуть ротації, тим міцнішими будуть українські позиції, тим менше загине наших Героїв і, тим швидше здобудемо Перемогу», – додав Віталій Валентинович.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора