Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Спалювання листя та сухої трави, гілок – поза законом

Дата: 22.03.2024 12:34
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

Щороку навесні починається сезон паління листя, сухої трави, гілок та інших рослинних решток. Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф.

Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Окрім того, в середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання.

Тому звертаємо Вашу увагу: спалювання рослинних залишків суворо заборонене! Особливо неварто цього робити поблизу ліній електропередач, оскільки своїми діями можна спричинити їх пошкодження й виведення з ладу, аж до відсутності електропостачання!

Адміністративна відповідальність за випалювання стерні, луків, пасовищ, опалого листя та гілля складає від 3060 до 6120 гривень.

При згорянні сухої рослинності у повітря виділяється велика кількість небезпечних речовин, які можуть викликати онкологічні захворювання, алергічні реакції, захворювання дихальних шляхів, серцево-судинної системи і нервової системи.

Крім того, при масованих пожежах, які стаються внаслідок спалювання сухої трави, гинуть сотні тварин, які стають заручниками людської байдужості та не можуть вибратися із вогняного кільця.

Тому закликаємо всіх бути відповідальними і не спалювати гілля, сухої трави на городах, лугах чи лісах. Вихід – компостування органіки.

Компост використовують як добриво під будь-які види рослин. Компост поліпшує структуру ґрунту. Утилізація органічних речовин шляхом компостування не забруднює довкілля.

Давайте разом дбати про людське здоров’я, природу та чисте повітря!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора