Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Реалізація Стратегії розвитку читання

Дата: 22.04.2024 15:45
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Впровадження Стратегії розвитку читання на 2023 – 2032 роки «Читання як життєва стратегія» ( розпорядження Кабінету Міністрів України від 03 березня 2023 р. № 190-р має на меті набуття звички читання як щоденної практики, а також формування читацької грамотності, що визначають можливості для якісного здобуття освіти, розвитку критичного мислення, самореалізації особистості та загалом більшої задоволеності життям в умовах інформаційного перенасичення, нестабільної політичної чи економічної ситуації в державі.

Бібліотекарі Монастирищенської громади докладають чимало зусиль щодо якісного наповнення книжкових фондів в умовах війни, коли багато державних програм не працює. Ведеться активна робота в соціальних мережах, популяризуються українські автори та видання, послуги бібліотеки, соціокультурна діяльність. Бібліотекарі беруть участь в книжкових акціях, вікторинах, проектах, шукають спонсорів та меценатів не лише в громаді, а й по всій Україні, зокрема, налагоджують співпрацю з видавцями, книго розповсюджувачами, благодійними  організаціями, письменниками та поетами.

Завдяки потужній роботі з українськими видавництвами фонди бібліотек Монастирищенської громади лише за 2024 рік поповнилися на 784 примірників видань на загальну суму понад 102 тисячі гривень. Особливо активно в цьому напрямку працюють Монастирищенська публічна бібліотека (поповнення фонду більше ніж на 32 тисячі грн.), Міська БФ №1, Коритнянська, Теолинська, Копіюватська, Халаїдівська, Зарубинецька, Шарнопільська бібліотеки-філіали. Робота по залученню меценатів, благодійників не припиняється, адже читання є одним із ключових чинників розвитку людського потенціалу, є складовою гуманітарної безпеки України. Зважаючи на історичний досвід та інформаційну політику, спрямовану на захист українського мовного середовища, Стратегія визначає особливу важливість підтримки і розвитку читання українською мовою на всій території України. Розроблення Стратегії зумовлено необхідністю кардинальних змін у підходах до промоції читання як усвідомлено обраної дозвіллєвої, освітньої практики та практики саморозвитку – для всебічного та гармонійного розвитку особистості, зокрема критичного мислення та освітнього рівня, що відповідатиме європейським освітнім та іншим нормам.

Сьогодні, в умовах російської навали, формування стійкого інтересу до читання української книги як ніколи стає потужною зброєю проти російської всебічної агресії.

Реалізація Стратегії є необхідною умовою забезпечення національної безпеки України, оскільки виконує завдання розвитку української культури та людського потенціалу нації, що є основою збереження української державності та ідентичності, національної консолідації, модернізації, сталого розвитку суспільства і кожного його члена.

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора