Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чужиною забрані долі

Дата: 15.02.2021 16:34
Кількість переглядів: 341

Фото без опису

Мов гірська ріка плине час. 15 лютого 2021 року минає вже 32 рік з того часу, як радянські солдати залишили територію Афганістану. Вони назавжди покинули цю країну і повернулися до рідних домівок. Повернулися, аби продовжувати мирне жит­тя, народжувати дітей, працювати.

В кожного з них, живих, склалася своя доля. Але ніколи і ніхто не забуде тих років, що промайнули під палючим сонцем, де на кожному кроці чатувала смерть.

З грудня 1979 року по лютий 1989 року гірськими шляхами пройшло 546255 радянських солдатів та офіцерів, з них 13826 склали свої голови.

З нашого району у цій кривавій війні брали участь 115 солдат, двоє з них загинули. Це Корченюк Віктор Васильович із селища Цибулів та Кшемінський Григорій Петрович із Терлиці, яких посмертно нагороджено орденами Червоної Зірки.

До дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в Монастирищенській бібліотеці для дітей оформлена книжково-ілюстративна виставка: «Чужиною забрані долі», де читачі мають можливість ознайомитися з літературою, у матеріалах якої висвітлюються події афганської війни. Це спогади «афганців», поеми та вірші. Це розповіді про те, що людина робить на війні і що війна робить з людиною.

Монастирищенська публічна бібліотека підготувала відео-презентацію: «Афганістан. Історія і пам’ять», яку можна переглянути за посиланням: https://libmonastyryscheblogspot.blogspot.com/

«Рани цієї війни кровоточать і досі. Не можуть матері забути загиблих і покалічених синів, дружини і діти — своїх чоловіків і батьків. І ми маємо знати про страшні події безглуздої афганської війни і пам'ятати, що серед нас живуть люди, які у своїх 20—25 стали свідками й учасниками воєнних подій. І ми маємо пишатися їхньою мужністю, героїзмом, бо вони сумлінно діяли так, як присягалися.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора