Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Світле безсмертя Лесі Українки

Дата: 26.02.2021 11:39
Кількість переглядів: 419

Фото без опису

В 2021 році ювілейний день народження видатної поетеси, громадської діячки Лесі Українки відзначається на державному рівні. 25 лютого виповнилося 150 років з дня народження першої української модерністки та громадської діячки Лариси Косач-Квітки, відомої світові як Леся Українка. Людини, яку Іван Франко назвав «єдиним мужчиною в нашому письменстві».

 З метою популяризації творчості видатної поетеси Монастирищенською публічною бібліотекою було підготовлено та проведено ряд заходів. Зокрема, працівники бібліотеки взяли участь в Всесвітньому флешмобі #GlobalLesyaUkrainka2021#ЧитаємоЛесю, в рамках якого читали поезію Лесі Українки. Була  підготована відео-презентація книжкової виставки-інсталяції «Народжена Україною» (експонується в фоє бібліотеки), на якій наші користувачі мають можливість ознайомитись з творами славетної поетеси та книгами про неї. Серед молодих користувачів нашої книгозбірні проводиться Всеукраїнське соціологічне опитування «Леся Українка – неосяжність особистості», ініційоване Державною бібліотекою для юнацтва.

Поетична вітальня «Без надії сподіваюсь» була підготована та проведена працівниками бібліотеки спільно з викладачами професійного ліцею для учнів груп №261 та №258. На проведених заходах молодь дізналась про модернізм Лесі Українки, її новаторство в українській літературі, маловідомі факти з життя, переглянули відео про неї. А ще на заході звучала її невмируща поезія...   

Літературна година «Мрії зламане крило» відбулась в читальній залі Монастирищенської публічної бібліотеки для учнів 9-х класів спеціалізованої школи №5 (вчитель Ірина Фариба). Хлопці та дівчата дізнались про Лесю Українку як про одну з передових жінок свого часу, феміністку – вільну в своїх судженнях та вчинках, її кругозір та оточення, в якому вона жила й творила, спробували уявити, ким би вона була сьогодні, якби жила в наш час, як би виглядало її резюме та сторінка в Іnstagram, переглянули відео тризер-трейлер на мультфільм  «МАVKA» та композицію групи «Бумбокс», в основі якої лежить романс «Плющ» Лесі Українки. Молодь зрозуміла, що поезія Лесі звучить і сьогодні сучасно, цікаво, новаторські. А її життєве кредо: «Не здаватись!» слугує дороговказом сучасникам.

Лесю Українку знають у всьому світі. Її твори перекладені багатьма мовами. Вона всіляко просувала європейські тенденції в українську культуру, стала однією з провісників модернізму в українській літературі. Завдяки творчості Лесі українська література зайняла одну з найвищих позицій у світовій культурі, а про українців і Україну заговорили у всьому світі, захоплюючись разючими картинами життя «цього великого, самобутнього, гостинного і разом з тим сміливого, відважного народу, нескореного тими бідами, які довелося пережити українцям за свою довгу і славну історію».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора