Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Віхи доблесті і слави

Дата: 10.03.2021 12:49
Кількість переглядів: 490

Фото без опису

10 березня 77-річниця визволення Монастирищини від нацистських загарбників. До цієї пам’ятної дати Монастирищенською публічною бібліотекою було підготовлено книжкову виставку-перегляд «Війною плакала земля…», на якій зібрано документи, спогади, розвідки істориків та краєзнавців,  що ілюструють звитяжний подвиг солдатів і офіцерів, які звільняли Монастирищину від загарбників, а також монастирищан – учасників та героїв Другої світової війни.

           Бої за звільнення району тривали з 6 січня по 10 березня 1944 року. Особливо важкі бої велися з 22 січня до 4 лютого, коли німецькі частини прагнули прорватися через територію Монастирищини і річку Гірський Тікич на Жашків з метою не допустити оточення німецьких військ у Корсунь-Шевченківському котлі. Остаточно район відвоювали 133-я та 42 стрілецькі дивізії з 7 по 10 березня 1944 року. Цей день і став днем визволення всього району.

         Насмерть стояли на полях між селами Івахни та Долинка 8-ма винищувальна протитанкова артбригада підполковника Н.Д.Чеволи, між Цибулевом та Шарнополем – 294-ий артполк підполковника Х.П.Григолашвілі, до останнього захищали командний пункт 15-го полку під Лукашівкою рота автоматників старшого лейтенанта Г.Ф.Бастракова, яка загинула разом із своїм командиром, викликавши на себе вогонь грізних «катюш»… П’ять танкових атак зупинили мужні воїни. Під Цибулевом комбриг О.Ф.Бурда з єдиним танком прийняв нерівний бій з 12 танковими противниками. Один на один з ворожими танками пішли із зв’язками гранат Іван Жеребцов і Семен Тартиков. Загинули за визволення своїх рідних сіл капітан Ф.С.Тимошенко (Леськове) та старшина М. П. Олійник (Цибулів). Внесли їх до рідних хат, щоб попрощатись…

Бої за визволення району тривали 65 днів. Звання Героїв Радянського Союзу за героїзм у боях за визволення Монастирищини присвоєні 7 військовим: комбригу О.Ф.Бурді, командиру 8-ї протитанкової бригади Н.Д.Чеволі, його заступнику І.І.Загрядському, командиру гармати Закіру Асфандьярову, навіднику В.М.Пермякову, воїнам 4-ї повітряно-десантної дивізії сержанту І.І.Жеребцову та солдату-снайперу С.В.Тартикову.

В боях за визволення району загинуло 2540 воїнів.

Пам’ятаємо… Низько схиляємо голови…


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора