Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Монастирищенська міська рада доводить до відома громадян про необхідність внесення відомостей до кадастру по земельних ділянках, на які видані державні акти до 2013 року

Дата: 18.03.2021 15:27
Кількість переглядів: 3790

Фото без опису

Якщо громадянин є власником земельної ділянки на підставі державного акту «старого зразка», він має подбати про присвоєння кадастрового номера цій ділянці, оскільки кадастровий номер земельної ділянки – це унікальний номер, який є незмінним протягом усього  часу   існування земельної ділянки як єдиного масиву. Тобто кадастровий номер підтверджує, що земельна ділянка зареєстрована в спеціальному реєстрі – Державному земельному кадастрі (далі – ДЗК). Наявність кадастрового номера земельної ділянки є необхідним для того, щоб громадяни мали можливість вчиняти цивільні правочини щодо таких ділянок (подарувати, продати, здати в оренду, взяти кредит під їх заставу, тощо). Як відомо, з моменту набрання чинності Закону України “Про Державний земельний кадастр”, принципи ведення Державного земельного кадастру було докорінно змінено.

Так, з початку 2013 року запрацював електронний державний земельний кадастр.

Сьогодні кожен охочий на Публічній кадастровій карті в режимі он-лайн може віднайти земельну ділянку, яка його цікавить, та отримати вичерпну інформацію про неї, або ж виявити помилку чи неточності, про які зразу ж є можливість повідомити державного кадастрового реєстратора.

Слід зазначити, що понад двадцять років в Україні вся інформація про земельні ділянки містилася в паперовому вигляді, а тому при переході до електронного кадастру виявилося досить багато помилок.

Таким чином, громадянам в першу чергу слід пересвідчитись чи внесена до Державного земельного кадастру його земельна ділянка. Одним із найпростіших способів такої перевірки є наявність кадастрового номера земельної ділянки. За його допомогою на Публічній кадастровій карті можна простежити чи усе в порядку із ділянкою. При цьому, слід наголосити, що згідно з п.10 Прикінцевих та Перехідних положень Закону України «Про Державний земельний кадастр», усі державні акти, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набрання чинності цим Законом, є дійсними, незалежно від наявності чи відсутності кадастрового номера.

Що ж робити, якщо у власника земельної ділянки є державний акт, однак земельній ділянці не присвоєно кадастровий номер? У першу чергу, слід звернутися до розробника документаціїі з землеустрою для виготовлення відповідної технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), як це передбачено ст.26 та 55 Закону України «Про землеустрій». Звичайно, кожен громадянин самостійно обирає ліцензовану організацію для виконання даного виду робіт, але що стосується м. Монастирища, то така організація знаходиться по вул. Гагаріна,4.

Для чого це необхідно? До 2004 року, відповідно до чинних на той час нормативно – правових актів, державні акти, які посвідчували право власності чи користування видавались без кадастрових номерів. Крім того, координати поворотних точок меж земельних ділянок, які необхідні для встановлення місця розташування земельної ділянки, визначались в умовній системі координат, прив’язка яких здійснювалась до твердих точок на місцевості наприклад, дороги, яри, будинки, тощо. На сьогодні, у зв’язку із запровадженням єдиної державної європейської системи координат СК2000, та необхідністю акумулювання відомостей про усі земельні ділянки в одному місці, проведення топографо-геодезичних робіт є обов’язковою умовою для державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі та присвоєння їй кадастрового номера.

Важливим та беззаперечним кроком необхідності внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, де видано державні акти до 2013 року, є те що останнім часом існує доволі багато випадків рейдерського захоплення землі, а це в першу чергу пов’язано із відсутністю відомостей про такі ділянки у кадастрі. Дуже часто трапляються випадки, коли на Публічній кадастровій карті відсутні відомості про земельні ділянки, і громадяни сприймають таку інформацію, що земельні ділянки вільні та перебувають у запасі.

Тому тут без допомоги громадян органам Держгеокадастру та органам  місцевого самоврядування не обійтися, адже без участі власників земельних ділянок зареєструвати земельну ділянку державний кадастровий реєстратор не зможе.

       Таким чином, власники самі мають бути зацікавлені в наявності відомостей про земельні ділянки у Державному земельному кадастрі та в їх коректності. Адже без цього вчинення будь-яких цивільно-правових угод із землею  неможливе.

            Ця інформація також стосується орендарів земельних ділянок державної та комунальної форм власності (рілля, пасовища, водойми, землі промисловості та комерційного призначення,…), які передавались їм в оренду до 2013 року. Якщо данних ділянок немає в Кадастрі, є велика імовірність того, що правом на дані ділянки може скористатись будь-хто інший. На сьогоднішній день місцеві новостворені територіальні громади, яким перейшло право розпоряджатись даними землями, не володіють в повній мірі інформацією про власників та орендарів. Така інформація має міститись у Державному земельному кадастрі. Тому без допомоги самих громадян наповнення данного інтернет-ресурсу неможливе. Також слід знати, що наявність земельної ділянки в кадастрі не гарантує наявності інформації про вас як власника чи орендаря, якщо ви чи довірене вами лице не звертались до кадастрового реєстратора за місцем знаходження ділянки після 2013 року особисто, адже наповнення Кадастру в основному відбувалось з старих архівних справ, з різних реєстрів автоматично і т.д. Тому радимо вам особисто звернутись до кадастрового реєстратора з запитом про наявність вашої ділянки в Кадастрі та наявність або ж коректність інформації про власника, орендаря, цільове призначення ділянки, термін оренди, обмеження в користуванні та інші особливості земельної ділянки.

Звісно ж вносити чи ні свою ділянку до Державного земельного кадастру  вирішувати її власнику, але як кажуть в народі: попереджений — отже озброєний.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора