Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Дата: 24.03.2021 10:29
Кількість переглядів: 516

Фото без опису

 У 1993 році ВООЗ оголосило туберкульоз національним лихом, а день 24 березня - Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом.

   В Україні, згідно із Указом Президента України № 290 від 22 березня 2002 року, також встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається щорічно  24 березня.

    Туберкульоз — це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, котра передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз, у більшості випадків, уражає легені, але захворювання може ушкодити будь-який орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишечник, шкірні покриви, статеві органи тощо.

    Туберкульозом можна заразитися при вдиханні повітря, в якому є мікобактерія туберкульозу, яку ще називають паличкою Коха - на честь науковця, що відкрив цей збудник у 1882 році. Цей мікроорганізм не схожий на інші мікроби. Його унікальність, насамперед, полягає в тому, що він є стійким до умов навколишнього середовища. З року в рік росте кількість вперше в житті виявлених хворих активним туберкульозом органів дихання, в т.ч. з відкритими, заразними формами

  Основним джерелом туберкульозної інфекції є людина, хвора на туберкульозяка виділяє мікобактерії туберкульозу з мокротинням при кашлі, чханні, розмові.  Нерозпізнані вчасно хворі, не вважаючи себе заразними, продовжують вести звичайний спосіб життя і тому особливо небезпечні для оточуючих. Джерелом інфекції може бути також хвора на туберкульоз велика рогата худоба  (зараження відбувається в основному через молоко)

Флюорографічне обстеження органів грудної клітки вважається найефективнішим методом виявлення туберкульозу. Серед дорослого населення існує недостатнє усвідомлення важливості флюорографічного обстеження органів грудної клітки, яке повинно відбуватися не рідше 1 разу в 2 роки, а для декретованих груп, диспансерних хворих, курців – щороку. Це найефективніший метод раннього виявлення хвороби, яка на цьому етапі повністю піддається лікуванню і не призводить до інвалідизації.

   Другим методом профілактики туберкульозу серед дітей і підлітків є своєчасне проведення туберкулінових проб і щеплень БЦЖ.

З профілактичною метою здоровим людям слід:

дотримуватись правил особистої гігієни;

- дотримуватись збалансованого харчування;

- відмовитись від шкідливих звичок, особливо паління;

- вести здоровий спосіб життя; 

- уникати простудних хвороб та своєчасно звертатись до лікарів;

- регулярно проходити флюорографічне обстеження.                        

  Пам’ятайте:

Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для всіх. Існують програми боротьби з туберкульозом і ефективні ліки. Лікування туберкульозу необхідно розпочинати якомога раніше, аби швидше і легше досягти результату. В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора