Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Спростування фейків про вакцинацію від COVID-19

Дата: 01.04.2021 15:40
Кількість переглядів: 373

Фото без опису

В Україні продовжується щеплення від COVID-19, однак  дуже багато поширюється фейків про вакцинацію.  Нагадаємо, що вакцинація – це один із найважливіших елементів для подолання пандемії COVID-19. Стратегічна мета, яку ставить Міністерство охорони здоров’я, – сформувати в українців колективний імунітет до смертельно небезпечної хвороби.

Для запобігання неправдивої інформації щодо імунізації від COVID-19, далі наведено найбільш поширені міфи про вакцинацію та їх спростування.

Фейк 1. Вакцина Covishield — це «генерик», який не має нічого спільного з вакциною Oxford/Astrazeneca.

Факт. Це неправда. Covishield виготовляють в індійському Інституті сироватки крові (Serum Institute of India) за ліцензією AstraZeneca. По суті, Covishield — це та сама вакцина AstraZeneca, тільки виготовлена на індійському заводі. Вона схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Канада, Європейський Союз та Індія. В Україні теж ретельно вивчили всі документи, які надав виробник, та 22 лютого 2021 р. зареєстрували цю вакцину для екстреного застосування.

Фейк 2. Через низьку ефективність вакцини Oxford/AstraZeneca ВООЗ рекомендує використовувати її тільки в надзвичайних випадках, коли держава не може закупити якісніший препарат.

Факт. Насправді всі вакцини проти COVID-19 зареєстровані ВООЗ тільки для екстреного медичного застосування, тобто їх дозволено використовувати лише в надзвичайних ситуаціях, як-от пандемія. Поки неможливо вакцинувати всіх охочих, ВООЗ рекомендує вакцину Oxford/AstraZeneca для щеплення медичних працівників та людей віком 65 років і старше. Ніяких застережень, що цю вакцину можна застосовувати лише у крайньому разі, ВООЗ не давала.

Навіть якщо вакцина не має стовідсоткової ефективності, це не означає, що після вакцинації громадяни залишаються незахищеними. Навіть якщо після щеплення цією вакциною ви все одно захворієте на коронавірусну хворобу, її перебіг буде набагато легшим, а ймовірність отримати ускладнення – набагато нижчою.

Фейк 3. У світі зафіксовані випадки смерті в результаті вакцинації проти COVID-19.

Факт. У середині січня з'явилися повідомлення, що невдовзі після вакцинації Pfizer/BioNTech у Норвегії померли 33 людини у віці 75 років і старше. Мережею також поширюється інформація про випадки смерті літніх осіб чи медперсоналу в інших країнах. Аналіз, здійснений Всесвітньою організацією охорони здоров’я, засвідчив, що летальні випадки відповідають очікуваному рівню смертності від різних причин для людей цього віку і немає підстав вважати, що вони пов'язані з вакцинацією. ВООЗ наразі не зафіксувала жодного випадку смерті після щеплення вакциною проти коронавірусу, заявляє експертка організації Маріанджела Сімао.

Фейк 4. Люди заразилися COVID-19 в результаті вакцинації.

Факт. Неможливо заразитися COVID-19 від вакцин, бо жодна з них не містить живого вірусу, здатного спричинити хворобу. Вакцини вчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися з коронавірусом. Іноді цей процес може викликати такі симптоми, як лихоманка. Вони нормальні та є ознакою того, що організм створює захист від вірусу. Якщо невдовзі після вакцинації ви все ж отримали позитивний тест на COVID-19, то можливо, що на момент щеплення вже були інфіковані коронавірусом, але не знали цього.

Фейк 5. Вакцини Pfizer і Moderna спричиняють сильний анафілактичний шок.

Факт. Насправді сильну алергічну реакцію після вакцинації фіксують лише в одному випадку на сотні тисяч вакцинованих. За даними Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США, протягом десяти днів зі старту в США масової вакцинації препаратом Pfizer/BioNTech зафіксували 11,1 випадку важких алергічних реакцій на мільйон введених доз. У більшості пацієнтів, які  їх мали, у минулому була тяжка алергія на інші ліки. У США під час щеплень вакциною Modernа зареєстрували 2,5 випадки алергічних реакцій на мільйон доз.

Фейк 6. Вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок.

Факт. Поширюється твердження, що нібито  вакцина Pfizer/BioNTech навчить імунну систему організму атакувати білок синцитин, який бере участь у формуванні плаценти, а це, своєю чергою, призведе до безпліддя в жінок.  Насправді якщо вакцина може викликати імунну відповідь проти плацентарного білка, те саме відбувалося б під час захворювання на COVID-19. Це означало б, що мільйони жінок дітородного віку по всьому світі, які перенесли COVID-19 за останній рік, не можуть мати дітей. А це неправда.

Фейк 7. Вакцина проти коронавірусу спричиняє розсіяний склероз.

Факт. Насправді лише в єдиному випадку при випробуванні вакцини AstraZeneca повідомили, що у волонтера виявили розсіяний склероз, в іншому — запалення спинного мозку. В обох випадках експерти дійшли висновку, що хвороба не мала стосунку до вакцинації.

Фейк 8. мРНК-вакцини — генетична зброя, яка змінює наші гени.

Факт. мРНК-вакцини проти COVID-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де розташована  наша ДНК. Це означає, що мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином. Натомість мРНК-вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до COVID-19.

Фейк 9. Всі індійські вакцини набагато гірші за європейські.

Факт. Виробництво вакцин вимагає дотримання надзвичайно високих стандартів якості, тому дуже мало компаній можуть запустити такі процеси. В Індії працюють понад 3 тисячі фармкомпаній та понад 10 тисяч фармвиробництв. Вона посідає третє місце на світовому фармринку. Саме Індія забезпечує приблизно 65% світового ринку вакцин. Індійський Serum Institute, який виробляє AstraZeneca (CoviShield), – це найбільше підприємство світу з виробництва вакцин, котре експортує свою продукцію до 140 країн. 65% всіх дітей на планеті хоча б раз робили щеплення вакциною від цього виробника. Препарати Serum Institute вже багато років використовують в Україні. Всі вакцини від Serum Institute мають відповідний висновок Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо якості та безпечності.

Фейк  10. Європа відмовляється від AstraZeneka/Covishield.

Факт. Це неправда. 11 березня Італія прийняла рішення заборонити використання серії доз вакцини AstraZeneca/Covishield як запобіжний захід після повідомлень «про деякі серйозні негативні наслідки»: в непідтвердженої кількості людей утворилися тромби. Однак італійський державний регулятор медицини наголосив, що в даний час не встановлено зв'язку між передбачуваними побічними ефектами та введенням доз.

Згодом за Італією скандинавські країни Данія, Ісландія та Норвегія тимчасово припинили процес вакцинації AstraZeneca/Covishield цією самою партією, яка йшла тільки на Європу. Данія зробила це на 14 днів – влада країни не заявила, що існує "прямий зв'язок між вакциною та тромбами", "на даний момент". В інтерв’ю DW Полі Рой, вірусолог з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини сказала, що, на її думку, згустки були, однак, "ймовірно, не завдяки самій вакцині". Датське агентство з лікарських засобів розпочало розслідування щодо вакцини. Дослідження проводиться відповідними установами в інших країнах ЄС, а також Європейським агентством з лікарських засобів (EMA), яке відповідає за оцінку та нагляд за лікарськими засобами в 27-членах ЄС.

До завершення розслідування, використання саме цієї європейської партії AstraZeneca призупинили ще низка країн, зокрема Естонія, Латвія, Литва, Люксембург.

"У даний час немає жодних ознак того, що вакцинація спричинила ці стани, які не вказані як побічні ефекти з цією вакциною", - йдеться у повідомленні EMA. - "Переваги вакцини продовжують перевищувати ризики".

До того, 8 березня Австрія тимчасово призупинила використання AstraZeneca під час розслідування смерті від порушень згортання крові та хвороби від легеневої емболії. Проте вже 10 березня Агентство EMA повідомило, що не знайшло доказів, що пов'язують австрійські випадки з вакциною.

Фейк 11. Україна не встигне використати 500 тисяч доз вакцини Covishield, термін придатності яких спливає 23 червня.

Факт. Черговий фейк, що математично не підтверджується. Україна вийшла на рівень у 9 тисяч вакцинованих за добу. Навіть не збільшуючи темпи вакцинування ми встигнемо її використати.

Фейк 12. В Україні внаслідок вакцинації проти COVID-19 померли 2 людини.

Факт. В Україні не зареєстровано жодної смерті внаслідок вакцинації проти COVID-19. В мережі поширюють фотографії жінки та чоловіка, які нібито стали жертвами вакцинації. Зворотній пошук цих фото показав, що на них зображені американські актори Пайпер Перрі та Джоні Сінс.

Фейк 13. Щоб уникнути карантину чи самоізоляції під час поїздок до країн ЄС, потрібно мати негативний ПЛР-тест або бути вакцинованим від COVID-19 вакциною, зареєстрованою в ЄС.

Індійська та китайська вакцини, якими прищеплюють українців, не значиться серед визнаних ЄС, а це означає, що українці будуть змушені сидіти на карантині чи на самоізоляції.

Факт. Для того, щоб зареєструвати вакцини для використання у ЄС, їх виробники подають запити до Європейського агентства з лікарських засобів. Єврокомісія ухвалює рішення про реєстрацію саме на основі рекомендацій ЄМА. Агентство вже надало рекомендації Євросоюзу дозволити використовувати вакцину AstraZeneca на території держав-учасників.

Також вакцини Sinovac та Sinopharm перебувають на останніх стадіях погодження у Всесвітній організації охорони здоров’я.

Крім того, Україна поки не планує впроваджувати паспорти вакцинації. Водночас кожен охочий українець за потреби може безкоштовно отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Його можна отримати після введення другої дози вакцини у будь-якому медичному закладі.

Фейк 14. Якщо людина відмовилася вакцинуватися, вона більше не матиме шансу отримати щеплення безкоштовно.

Факт. Людина, що не отримала щеплення проти COVID-19 з якихось причин, може записатися до списку очікування на вакцинацію. Це можна зробити за допомогою сайту чи застосунку Дія або звернувшись до роботодавця, якщо людина належить до груп з високим пріоритетом вакцинації.

Вакцинація якомога більшої кількості українців є запорукою формування колективного імунітету. Тому щеплення проти COVID-19 отримають усі охочі.

Фейк 15. Низка медіа пише, що Ізраїль не визнає українську вакцинацію вакциною Covishield.

Факт. Всі сайти посилаються канал «Україна 24», де посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук зазначив: «…Сьогодні у нас якраз йшли перемовини стосовно визнання так званих паспортів вакцинації. У нас з цим поки що проблеми, оскільки ці вакцини, які застосовуються українським урядом, вони (уряд Ізраїлю) поки що не збираються схвалювати».

Отже, уряд Ізраїлю не має у планах застосовувати вакцину CoviShield/AstraZeneca для використання у своїй країні. У висловлюванні Євгена Корнійчука немає жодних коментарів про ефективність і безпечність вакцини CoviShield/AstraZeneca, чи про те, що вакцинація Covishield – не визнається.

Інформація підготовлена за матеріалами МОЗ України

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора