Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно! Хвороба Лайма!

Дата: 02.04.2021 10:31
Кількість переглядів: 549

Фото без опису

Наближається сезон активності кліщів, тож люди, які збираються на відпочинок на природу, повинні бути дуже обережними, так як можуть стати жертвою нападу кліщів. Щороку в Україні фіксують півтори тисячі випадків зараження на кліщовий бореліоз – хворобу Лайма. Проте за даними ВООЗ ця цифра занижена в 5-10 разів. Адже люди не звертаються вчасно за допомогою та не діагностують хворобу.

За 2020 рік на хворобу Лайма в Черкаській області  захворіло 205 осіб, інтенсивний показник  на 100 тис населення -16,7, за 2019 рік - 309, показник  на 100 тис населення -25,4. Випадки захворювань зареєстровані на 18 адмінтериторіях області, в т.ч. Монастирищенському районі  1 випадок  в 2020 році, інт.пок. - 2,8 та  3 випадки в 2019 р., інт. пок. на 100 тис. - 8,4. 

    Звертає на себе увагу пізнє  звернення  хворих за медичною допомогою, у 81,5% хворі звернулися після 3-го дня від захворювання.

    З метою епізоотологічного моніторингу вогнищ ІКБ на природну інфікованість бореліями досліджено 8 екз. іксодових кліщів з об’єктів довкілля та 218 екз. кліщів знятих з людей. Позитивні результати отримано від 16-ти екз. (7,3%).

    Станом на 01.01.2021р. ензоотичні території визначені на 24 адмінтериторіях  області у 344 населених пунктах, в т.ч. Монастирищенської  територіальної громади:

ліс в:  с. Антоніна, с.м.т. Цибулів

в населених пунктах: с. Попудня,  с. Халаїдове, м. Монастирище

 Збудник хвороби Лайма — бактеріальна інфекція, яка розноситься  кліщами.  . Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситися до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами. Визначається чіткий зв'язок зростання захворюваності з розвитком садівництва і городництва, туризму. Наявність несанкціонованих звалищ, засміченість ділянок лісу, що прилягають до населених пунктів, призводить до збільшення  чисельності гризунів, які є основними прокормлювачами кліщів.

Інкубаційний період  хвороби Лайма (період з моменту зараження збудником до появи перших клінічних ознак) триває від 2 до 30 днів. Перший період хвороби триває, в середньому, 7 днів, перебігає з ураженням шкіри, якщо захворювання не лікувати, розвивається другий період, який характеризується виникненням ускладнень з боку нервової системи, серця, що розвиваються на 2-4-му тижні хвороби. Третій період характеризується ураженням суглобів. Він починається через 2 місяці і пізніше від початку хвороби, іноді через 2 роки. Зазвичай уражаються великі суглоби, особливо колінні. Затяжний та хронічний перебіг захворювання іноді приводить до часткової або повної втрати працездатності.

 У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі – звернутися до лікаря-інфекціоніста. Засоби особистого захисту від кліщів - вони прості й доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров’я: при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити кліщів, які повзають. Голову слід покривати головним убором. Само - та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Використовуйте для захисту від кліщів ефективні репеленти, тобто речовини, які їх відлякують, - диметилфталат, диметилтолуамід - ДЕТА, «Редет», «Тайга», «Пермет» та інші.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора