Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Коментар міського голови О.Тищенка з приводу призначення по селах помічників міського голови (в.о. старости).

Дата: 08.04.2021 18:30
Кількість переглядів: 460

Фото без опису

Шановні жителі сільських населених пунктів Монастирищини!

На превеликий жаль, адміністративно-територіальна реформа поряд з плюсами має великі недоліки, що стосуються організації діяльності влади саме в селах. Я не буду торкатися ефективності роботи колишніх сільрад, але, як кажуть, влада була на місцях, поряд. Інколи людині не так важливо вирішити питання, як комусь висловитись. З кінця минулого року сільради ліквідовані. Чи могла міська рада зразу призначити старост? Формально могла. Але як це можна було зробити практично? Згідно п.3 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» «виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади, утвореної відповідно до Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад", крім питань, зазначених у частині першій цієї статті, вирішуються такі питання:

1) утворення старостинських округів;

2) затвердження Положення про старосту;

3) прийняття рішення щодо дострокового припинення повноважень старости у випадках, передбачених цим Законом».

Наша громада не утворена згідно цього закону, це означає, що ми не можемо утворити старостинські округи, затвердити положення про старосту і найголовніше, достроково припинити повноваження старости, якщо він незадовільно виконує свої обов’язки. Більше того, при різноманітності думок і бажань депутатського корпусу, ми б змогли призначити максимум двох-трьох старост.

Зараз в Верховній Раді перебуває на розгляді законопроект про зміни в Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», який ліквідує всі вищеперелічені недоречності і міська рада спокійно та виважено прийме необхідні рішення щодо старост. А поки буде тривати цей процес – це приблизно місяців 4-5 – на селі будуть працювати помічники міського голови (фактично виконуючі обов’язки старост).

Тепер щодо персоналій. Я прекрасно усвідомлював, що не всі призначені мною помічники будуть задовольняти політичні сили, місцевих фермерів і мене, як голову, особисто. Тому всі вони призначені з випробувальним терміном на три місяці. Це означає, що протягом цього періоду при незадовільній роботі я без проблем і судових позовів звільню будь-кого, а хто оправдає довіру жителів сіл і міського голови, той за моїм поданням буде депутатським корпусом затверджений старостою.

Найкраще обговорення – це конкретна робота особи показана за три місяці. А ходити по селу і збирати підписи за одного, потім другого – це не робота, це – профанація.

Закликаю всіх працювати разом на благо нашої громади на ділі, а не в соціальних мережах!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора