Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Спалювання сухого листя та трави, спричинення пожеж в екосистемах тягнуть за собою накладання штрафів!

Дата: 09.04.2021 15:32
Кількість переглядів: 381

Фото без опису

Спалювання сухого листя та трави, спричинення пожеж в екосистемах тягнуть за собою накладання штрафів!

Щовесни українці проводять так званий ритуал прощання із зимою – спалюють торішнє листя й траву. І, незважаючи на те, що дуже часто просте спалення листя може призвести до повномасштабної пожежі, ця звичка настільки сильно вкорінилася в побут людей, що відмовити їх від цього нині здається просто неможливим.

До цього додаються громадяни, які палять траву заради забави й цим спричинюють справжнє екологічне лихо. Тож щовесни та щоосені маємо сумну картину – тонни отруйних речовин потрапляють у повітря, горять поля, ліси та заповідні зони, помирають тварини й рослини на ураженій місцевості, а часто жертвами підпалів стають і люди.

Враховуючи таку байдужість людей до природи, минулого року було прийнято закон, який посилює відповідальність за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах і самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Якщо слова перевести в цифри, то:

????за порушення вимог пожежної безпеки в лісах – штраф від 1 530 грн до 4 590 грн;

????якщо це призвело до знищення або пошкодження лісу – штраф 15 300 грн;

????за самовільне випалювання рослинності – 3 060 грн до 6 120 грн; якщо це відбулося в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – до 12 240 грн.

Для посадовців розмір штрафів вищий:

????за забруднення повітря передбачена кримінальна відповідальність і штраф – від 30 600 до 61 200 грн;

????за знищення або пошкодження рослин – від 91 800 грн до 153 000 грн.

Пам’ятайте!  Лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди та страждань, що приносять пожежі. У разі виявлення підозрілих осіб, які можуть здійснювати підпал, телефонуйте за номером «102», у випадку пожежі – «101».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора