Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Барви Великодня

Дата: 30.04.2021 11:55
Кількість переглядів: 523

Фото без опису

Великдень – найбільше християнське свято. В народі цей день має ще одну назву – Пасха. Це світле і добре свято, яке несе з собою віру, надію і любов.

        Великдень відноситься до тих свят, дата яких змінюється кожного року, визначеної не має. Зазвичай він відзначається не раніше 4 квітня та не пізніше 8 травня.

Великодня Служба Божа триває всю ніч. Її найурочистіший момент настає опівночі, коли священик сповіщає «Христос Воскрес!», а всі присутні відповідають «Воістину Воскрес!» Після служби процесія тричі обходить навколо церкви — хресний хід, а потім починає процес освячення обрядових пасхальних страв: пасок, крашанок, ковбас, хріну та інших страв (залежно від місцевості). Господині збирають їх у кошики, прикрашені вишиваними рушниками, барвінком і свічками. Після церковної служби розходяться по домівках і починають «розговлятися».

В  Монастирищенській бібліотеці для дітей влаштована книжкова етно-виставка: «Барви Великодня», на якій представлено багато цікавої інформації про це світле, радісне свято. Відвідувачі бібліотеки мають змогу ознайомитися про народні великодні традиції, обряди та звичаї, з історією виникнення писанки та секретами писанкарського мистецтва.   

Шановні користувачі нашої  книгозбірні! Вітаємо Вас  із Великодніми святами. Бажаємо Вам миру, любові, здоров’я і смачної паски.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора