Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У світі все починається з мами…

Дата: 07.05.2021 12:22
Кількість переглядів: 1538

Фото без опису

        Кожної другої неділі травня в Україні відзначається поважне свято - День матері. Слово "мати", "мамо", "матуся" завжди асоціюється у нас з любов'ю, добротою, ласкою. День матері – свято любові і поваги, і єдиним справжнім подарунком у цей день є вираз взаємної любові! Любов матері – основа і джерело життя. У цілому світі мірою гідності людини вважається її вдячність матері за життя, за всі її старання, за виховання дітей і за самопожертви.          

          Саму ідею святкування Дня матері  в світі приписують американській активістці Джулії Уорд Хоув, яка опублікувала в 1872 році прокламацію до Дня матері, а також вчительці з Графтона в Західній Вірджинії Ганні Джарвіс, яка у 1908 р. виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом – у 1910 р. штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни, а ще понад 30 країн відзначають День матері в інші дні.

          В Україні День матері святкували з 1929 року. Ініціатором впровадження Дня матері  була Олена Кисилівська, редактора тижневика "Жіноча доля".  Але з часом про це свято було забуто, і згадали про нього в Україні лише 10 травня 1999 року, коли Указ про святкування Дня матері підписав президент України Леонід Кучма. День матері відзначається щорічно у другу неділю травня. В 2021році День матері ми святкуємо 9 травня.

        Безумовно, День матері – одне з найзворушливіших  свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.             

          До Дня Матері в Монастирищенській бібліотеці для дітей     влаштована книжкова виставка-шана: «Усе на світі від материнської любові». 
        У цей день від усієї душі вітаємо дорогих мам зі святом! Для вас, любі матусі, найкращі квіти, найщирішій побажання, найніжніші поцілунки!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора