Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відбулося чергове засідання робочої групи з вивчення питання встановлення вузлів комерційного обліку централізованого водопостачання

Дата: 20.05.2021 08:46
Кількість переглядів: 314

Фото без опису

У вівторок, 18 травня, заступник міського голови Олег Недогода провів чергове засідання робочої групи з вивчення питання встановлення вузлів комерційного обліку централізованого водопостачання.

Під час засідання робоча група продовжила обговорювати питання щодо встановлення у багатоквартирних будинках загальнобудинкових вузлів комерційного обліку централізованого водопостачання. Присутні обговорили зміни в законодавстві про комерційний облік теплової енергії та водопостачання, а саме Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», який набув чинності 01.05.2021 року. Він вніс суттєві зміни до діючих законів України, які дотепер регулювали та встановлювали порядок оснащення багатоквартирних будинків вузлами комерційного обліку та оплати за вищевказану послугу. Якщо попередня редакція ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» передбачала встановлення внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку для співвласників багатоквартирних будинків, то зміни, що набули чинності 01.05.2021 року, передбачають, що усі витрати оператор зовнішніх інженерних мереж (тобто виконавець комунальної послуги) повинен включити до складу тарифів на дані послуги.

Тож, робоча група розглянула розрахунки на встановлення вузлів комерційного обліку по кожному багатоквартирному будинку окремо і проговорила можливі шляхи зменшення фінансового навантаження на споживачів при формуванні тарифів на послугу з централізованого водопостачання, які будуть містити у собі витрати на оснащення багатоквартирних будинків вузлами комерційного обліку. Ці «шляхи» ще будуть досліджуватися та доопрацювуватися, щоб прийняти найвірніше рішення, яке особливо не зачепить гаманці краян.

 Також було озвучене й питання про встановлення індивідуальних засобів обліку води та їх переваги для населення. Оскільки відповідно до законодавства, споживачі, які не мають індивідуальних лічильників води сплачують різницю між показниками загальнобудинкових лічильників і особистих водомірів. Та зазначено, що особам пенсійного віку, які не мають фінансової можливості самостійно придбати індивідуальний лічильник виконавчим комітетом міської ради буде надаватися одноразова матеріальна допомога для придбання цього лічильника.

 Керівник КП «МВУЖКГ» Олександр Праніченко проінформував, що нині вже закуплено 80% лічильників для здійснення комерційного обліку та частково придбано матеріали для їх встановлення. Також зазначив, що працівники підприємства розпочали планові перевірки водогосподарської діяльності споживачів і продовжують встановлювати індикатори магнітного впливу на прилади обліку. А ще, здійснюють контроль за своєчасною повіркою лічильників, проводять перевірки споживачів з низьким рівнем споживання води та вживають заходів щодо встановлення приладів обліку холодної води в абонентів, у яких вони відсутні. Ці заходи проводяться з метою виявлення самовільних підключень до централізованих систем водопостачання та витоків, а також захисту від втручання в їх роботу.

За результатами засідання, було доручено КП «МВУЖКГ» провести детальну перевірку та підготувати інформацію щодо самовільних підключень і обрахунку неврахованих втрат води. Також доопрацювати розрахунки вартості встановлення вузлів комерційного обліку відповідно до змін у законодавстві для подальшої можливості затвердження інвестиційної програми та пошуків джерел для її фінансування на наступне засідання робочої групи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора