Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вшанували українського Пророка

Дата: 23.05.2021 09:47
Кількість переглядів: 321

Фото без опису

      22 травня делегація Монастирищенської міської громади взяла участь в урочистостях з нагоди 160-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка в Каневі, де відбулася традиційна піша хода «Останнім шляхом Кобзаря» від Успенського собору до Чернечої гори, де знаходиться могила поета.

      Саме в цей день 160 років тому прах Тараса Григоровича Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні. Помер український Кобзар у Санкт-Петербурзі, де його спочатку і поховали на Смоленському кладовищі. Але і друзі Тараса Григоровича, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим згідно з його "Заповітом", написаним ще в 1845 році, на рідній землі - "Як умру, то поховайте мене на могилі, серед степу широкого, на Вкраїні милій...". Після того, як 58 днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Лазаревського було перевезено до України й перепоховано на Чернечій горі біля Канева.

      Біля підніжжя Чернечої гори учасників ходи вітало містечко народних майстрів. Нашу громаду на заході представляли знанні в нашому краї  майстри декоративно-прикладного мистецтва Ірина Шевчук (картини із соломи) та Петро Шуст (пірографія, картини випалюванням по дереву).

      Жителі та гості Канева були в захваті від робіт наших митців.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора