Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Всеукраїнський день краєзнавства

Дата: 28.05.2021 09:00
Кількість переглядів: 609

Фото без опису

Щорічно 28 травня відзначається Всеукраїнський день краєзнавства. Його метою є поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу.

Якщо і говорити на краєзнавчі теми, то тільки про рідне місто – Монастирище.

Вперше Монастирище згадується в літописних джерелах другої половини ХVІ століття, як укріплене містечко Брацлавського воєводства. Його назва походить від монастирів, що були колись розміщені на території поселення.

Коли монголи у 1240 року на чолі з ханом Батиєм захопили та зруйнували Київ, по дорозі на Галич вони пройшли через наш край. Жителі, звичайно, рятувалися від навали в монастирі. Ворог зруйнував його та поселення, знищив мешканців. На їх місці залишилися розвалини, попелище. Орієнтовно між 1450 – 1500 роками наново виникло наше поселення, тепер уже за назвою – Монастирище (від слів «монастирище», тобто великі розвалини монастиря, і попелище – залишки згорівшого старого поселення). Наші предки полюбляли в мові збільшувальний суфікс «ищ». Порівняйте: ліс – лісище (великий ліс), ставок – ставище (великий ставок), попіл – попелище (залишки великого пожежі, згарище). Звідси і назва: «монастир» - Монастирище. З часом наголос змінився і назва стала сучасною.

Тож любіть і вивчайте історію рідного краю, будьте патріотами свої землі! Вітаємо краєзнавців міста з професійним святом! Бажаємо нових відкриттів та значущих знахідок!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора