Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Бути здоровим до снаги

Дата: 31.05.2021 09:47
Кількість переглядів: 288

31 травня Всесвітній день без тютюну

Куріння справедливо називають епідемією людства, яка не припиняється. До середини минулого століття тютюн вживали переважно чоловіки. У наступні десятиліття до цього захоплення чоловіків почали приєднуватися жінки, молоді люди, підлітки і навіть діти. Дослідження в багатьох країнах засвідчили, що куріння значно помолодшало і темп росту вживання тютюну дівчатами відбувається швидше, ніж в юнаків. Підчас опитування тільки 7% курців вказали на те, що вони можуть обійтися без цигарки. Для решти цигарка – насущна проблема, і якщо позбавити їх цього задоволення, то у них змінюється навіть психіка: вони стають агресивними, роздратованими, нервовими.

До відзначення Всесвітнього дня без тютюну Монастирищенською публічною бібліотекою спільно з 10–А класом (кл.керівник Алла Бегерська) Монастиристирищенського ОЗЗСО І-ІІІ ст. "Ліцей "ЕРУДИТ" було проведено інформаційну акцію «Скажемо курінню – НІ!». Мета акції:  інформувати молодь про негативний вплив тютюну на здоров’я не лише того, хто палить, але й оточуючих; про ризик розвитку залежності від тютюну, набуття нових та ускладнення наявних захворювань; формувати у підлітків якостей сильної особистості та здатності протистояти тютюновій індустрії; попереджувати паління серед підлітків та учнівської молоді; розповісти про згубний вплив тютюнокуріння на організм людини; сформувати правильний вибір щодо недоцільності згубних звичок.

Бібліотекар розповіла здобувачам освіти про шкоду нікотину, про згубний вплив його на організм, про формування залежності від цигарок в наслідок паління в молодому віці, адже нікотин включається в процеси обміну, що відбуваються в організмі людини, і стає необхідним. Діти, що живуть у накурених приміщеннях, частіше і більш страждають захворюваннями органів дихання. Тютюновий дим затримує сонячні ультрафіолетові промені, які важливі для зростаючої дитини, впливає на обмін речовин, погіршує засвоєння цукру і руйнує вітамін С, необхідний дитині в період зростання. У віці 8-10 років у дитини порушується функція легенів. У наслідок цього відбувається зменшення здатності використовувати фізичну діяльність, що вимагає витривалості і напруги. Паління впливає на успішність. Число неуспішних зростає в тих класах, де більше учнів палять, уповільнює фізичний і психічний розвиток. Стан здоров’я, підірваний палінням, не дозволяє вибрати рід занять до душі, добитися успіху.

Сподіваємось, що після отриманих знань молодь задумається про доцільність паління, зробить правильний вибір в сторону здорового способу життя та спонукає своїм прикладом інших не курити. Будьте здорові!


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора