Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Батько українського бестселера – Василь Шкляр

Дата: 09.06.2021 16:53
Кількість переглядів: 556

Фото без опису

10 червня свій 70 річний ювілей святкує Василь Шкляр – один із найбільш впливових українських письменників, для  активного читача  – постать відома й упізнавана, адже це ім’я асоціюють з патріотичною літературою, що є найбільш читаною на масовому книжковому ринку. Кожен його роман стає бестселером, збурюючи широкий розголос серед читацьких кіл.

 Василь Шкляр народився в селі  Ганжалівка Лисянського району   на Черкащині. Пізніше родина переїхала до Звенигородки, де майбутній письменник закінчив школу зі срібною медаллю (1968), а відтак вступив на філологічний факультет Київського університету. Під час навчання був  студентом за обміном в Єреванському університеті. Після закінчення навчання працював журналістом. Паралельно з журналістською роботою пише свої перші літературні праці. Популярність до письменника прийшла лише у 1999 році з виходом роману «Ключ», який зібрав низку нагород та був неодноразово перевиданий. У 2000-2004 роках Шкляр працює головним редактором видавництва «Дніпро». 

У 2009 році виходить найвідоміший роман письменника "Залишенець Чорний ворон" одночасно у двох видавництвах — київському "Ярославів вал", та харківському "Клуб Сімейного Дозвілля". За цей роман у 2011 році Комітет з Національної премії України імені Т.Шевченка визнав Шкляра лауреатом премії, але письменник відмовився її отримати на знак протесту проти перебування на посаді Міністра освіти України одіозного українофоба Дмитра Табачника. Після цього громадськість почала збір коштів на альтернативну премію для В. Шкляра. Народна Шевченківська премія була вручена під час торжеств в Холодному Яру біля пам'ятника на місці останнього бою отамана Василя Чучупака з формулюванням "За повернення українській нації історичної пам'яті". Було зібрано 255 тис. грн. Під час нагородження письменником було заявлено про своє рішення направити зібрані кошти народної Шевченківської премії на екранізацію свого роману "Залишенець. Чорний Ворон". 

Твори Василя Шкляра користуються незмінним інтересом у читачів, кожен роман жваво обговорюється критиками та громадськістю. Тираж «Чорного Ворона» давно сягнув за 600 тисяч примірників. Культовий роман «Ключ» витримав більше десятка перевидань. Постійно перевидаються романи «Елементал», «Кров кажана», а роман  «Троща» був номінований на Книжку року за версією ВВС.

Романи Василя Шкляра «Тінь сови», «Ключ», «Елементал», «Чорний ворон», «Маруся», «Чорне сонце», «Троща», «Характерник» та збірка новел та оповідань «Треба спитати у Бога» чекають на свого читача в Монастирищенській публічній бібліотеці.

Презентацію книги Василя Шкляра «Маруся» пропонуємо переглянути на сайті Монастирищенської публічної бібліотеки за посиланням: https://libmonastyryscheblogspot.blogspot.com/2021/06/blog-post_9.html#more

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора