Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Єднання творчості і патріотизму

Дата: 13.06.2021 11:44
Кількість переглядів: 605

Фото без опису

Значна подія в культурному житті краю відбулася 11-12 червня в м. Умані. Нею стала презентація Уманського крайового осередку Спілки словянських письменників України.

Ця Спілка утворена задля єднання, професійного зростання літераторів України та зарубіжжя, які пишуть слов'янськими мовами і сповідують загальнолюдські цінності. Одним із пріоритетних завдань Спілка вважає соціальний захист письменників, для чого вона утворила Український Літературний Фонд. Штаб-квартири Спілки знаходяться в Тернополі, Вінниці та Києві.  Новим штрихом у діяльності цього громадського творчого об’єднання є те, що в ряди її членів, окрім літераторів, залучаються композитори, талановиті митці образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.

В Уманський крайовий осередок об’єднуються митці Уманщини, Жашківщини, Монастирищини, Христинівщини, КаТальнівщини та прилеглих регіонів. На зібранні творчих людей краю були присутні голова і засновник Спілки  Володимир Барна, відомий український поет, журналіст, публіцист, літературознавець, громадський діяч; Михайло Каменюк, заступник голови і директор Літературного Фонду, український поет, драматург, публіцист, перекладач, громадський діяч. Організатором  по скликанню зібрання та створенню крайового осередку Спілки виступила Ніна Михайлова, відома на Уманщині поетеса та автор краєзнавчих досліджень, громадська діячка, яка тривалий час керує літературним об’єднанням уманських митців слова «Літо». Ніна Степанівна одноголосно була обрана головою Уманського крайового осередку Спілки.

Зібрання проходило в ошатній конференц-залі Уманського державного педагогічного університету, сам інтер’єр якої сприяв теплій і дружній атмосфері, активному  спілкуванню учасників форуму. Ряди Спілки в  цей день поповнили багато представників творчої еліти краю, в їх числі й монастирищани: Ольга Лаврик, Заслужений журналіст України, автор кількох художніх та документальних збірок, відома як майстер слова у жанрі есе; Катерина Бульба-Мироненко, відома на Монастирищині як поетеса, самодіяльний композитор та режисер, співавтор документальних досліджень про освіту та культуру Монастирищини, керівник  літературного обєднання монастирищан «За покликом душі». Членський квиток Спілки під гучне схвалення присутніх був вручений Ірині Шевчук, нашій відомій майстрині, що створює неперевершені картини з соломи. Її 10 творів були представлені на виставці у фойє університету і привертали увагу  не лише учасників зібрання, а й студентів та викладачів вузу. Тут же присутні могли познайомитися з літературними творами учасників форуму, чудовими витворами декоративно-ужиткового мистецтва майстрів краю.

Учасників форуму привітали піснями в чудовому професійному виконанні викладачі університету, відоме чоловіче вокальне тріо «Гонта». Декілька учасників поділилися з присутніми своїми поетичними, ліричними і патріотичними, а дехто й оригінальними гумористичними творами.

Діяльність крайового осередку Спілки дає енергійний поштовх митцям культури  для створення нових високохудожніх творів на благо рідного краю і України. Спілка відкрита до співпраці з усіма майстрами різних літературних жанрів і народних промислів та ремесел.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора