Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

26 червня - День кримськотатарського прапору!

Дата: 26.06.2021 09:49
Кількість переглядів: 540

Фото без опису

26 червня кримські татари відзначають День кримськотатарського прапора. В цей день 1992 року в Сімферополі почав працювати 2 Курултай (з'їзд) кримськотатарського народу, який відбувся через 74 роки після 1 Курултаю, який проходив у 1918 році в Бахчисараї.

        Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий Курултаєм (з'їздом) кримських татар в 1917 році, відразу після Лютневої революції. Відновлений 30 червня 1991 року , після прийняття Україною незалежності.

З 2010 року 26 червня відзначається кримськими татарами як День кримськотатарського прапору. Кримськотатарський прапор являє собою полотнище блакитного кольору із жовтим гербом (темгою) у верхньому лівому кутку. Блакитний колір - традиційний колір тюркських народів - використовувався ще на прапорах Кримського ханства. Изображеній на прапорі герб - тарак-темга (герб гребінь) є родовим знаком Гераїв, правлячої династії Кримського ханства. Слова "темга" ( "тамга") - монгольського походження і має кілька значень: "тавро", "клеймо", "друк".

Дехто вбачає в темге символ ваг - знак справедливості і рівноваги; інші - стилізоване зображення орла. Щодо кольорів, то є версія, за якою жовтий колір, а саме така темга - це колір золота, яке символізує фізичну і духовну чистоту, а блакитний - колір скорботи.

Коли ж ці кольори поєднуються, то дають зелений - колір життя, безсмертя й істини.

З моменту свого існування кримськотатарський прапор в різні часи піддавався заборонам. Так, у 1929 році комуністична влада проголосила блакитний прапор «буржуазно-націоналістичним» і заборонила його використання. У місцях депортації кримських татар після 1944 року зберігання прапору вважалося злочином проти радянської влади. Вже у 1970-1980 роках значна частина кримськотатарської молоді не знала свого прапору. Саме з моменту повернення кримських татар до Криму за часів незалежної України прапор почав своє відродження разом зі своїм народом.

Сьогодні, Крим є окупованим Росією. Кримські татари, які виступають за свободу під кримськотатарським прапором, піддаються тиску і репресіям з боку окупаційної влади.

Два прапори - єдина країна. Крим - це Україна.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора