Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Купальська ніч – чарівна ніч

Дата: 06.07.2021 14:34
Кількість переглядів: 271

Фото без опису

Купайло. Купайло.

Де ти зимувало,

Зимувало в лісі,

Ночувало в стрісі;

Зимувало в пір’ячку,

Літувало в зіллячку.

7 липня православні відзначають Різдво Івана Хрес­тителя (Предтечі), котрий пророкував пришестя Христа, хрестив у водах річки Йордан багатьох людей та самого Спасителя. Ісус Христос казав: «Серед народжених жона­ми не поставав (пророк) більший від Івана Хрестителя». Це найбільший святий після Діви Марії.

За старим календарем на 7 липня припадав літній сонцестій, або сонцеворот - най­довший день року. А ніч на 7 липня була найкоротшою. Саме тоді вшановували бога молодості і краси Купайла.

Купальська ніч – найчарівніша ніч року. Перед нею дівчата плетуть вінки, а хлопці встановлюють на галявині купальське дерево – Купайлицю (велику вербову гілку). Дівчата прикрашають Купайлицю стрічками, квітами, співають пісень.

На Купала обов’язково розпалюють вогнище, через яке хлопці й дівчата перестрибують парами. Якщо під час стрибка не розірвуть рук – будуть разом щасливі.

Але головна рослина цієї ночі - папороть. Бо на ній роз­квітає небачена квітка, і хто зірве її - розумітиме мову зві­рів і рослин. Сміливі хлопці і дівчата йдуть до лісу шукати чарівної квітки, хоч знають, що її охороняють нечисті сили.

   Рівно   опівночі папороть розцвітає на одну-єдину мить. її потрібно швидко зір­вати, сховати за пазуху і про­жогом бігти додому. Головне -не обертатися, бо нечисті бу­дуть лякати і намагатися квіт­ку забрати собі.

         З нагоди свята Івана купала у Монастирищенській бібліотеці для дітей презентується книжкова виставка «Купальська ніч – чарівна ніч», на якій представлена література з народознавства, етнографії.

         Ознайомившись з літературою діти можуть дізнатися з яких далеких часів прийшло до нас це свято, його звичаї.

Приходьте! Ми чекаємо на вас!

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора