Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Монастирищі гучно та весело відсвяткували Івана Купала

Дата: 07.07.2021 15:00
Кількість переглядів: 351

Фото без опису

Івана Купала – це одне з найбільш видовищних свят в українській культурі, яке традиційно відзначають у ніч на 7 липня. Тож у багатьох селах Монастирищини минулої ночі горіли купальські вогні, головне ж вогнище було розпалене в Монастирищі у парку Подоського. Кажуть, Купальська ніч духовно єднає людину з природою, возвеличує побут, освячує почуття молодих сердець. За старим стилем свято Купайла відбувалося саме в період, коли сонце приходило до зеніту – найвище піднімалося над землею, давало найбільше тепла й світла, виявляло свою найвищу чудодійну силу для рослинного й тваринного світу та для людини. Уся рослинність у цей час досягає свого апогею, усе нестримно росте, розквітає, множиться, радіє життю. Раділа життю й монастирищенська земля. У піснях, танцях та забавах, і, звичайно ж, у яскравих відблисках купальського вогнища. Родзинкою свята стала пінна вечірка, яку на замовлення міського голови Олександра Тищенка підготували для містян і гостей міста. Тож дітлахи досхочу набавилися на піна-паті, а їх щирі радісні посмішки звеселяли всіх навколо.

Організували це чудове свято працівники Монастирищенського центру культури та дозвілля та Новоміського Будинку культури. Завдяки клопіткій праці усіх, хто долучився до організації свята, жителі громади відчули позитивну й по справжньому святкову атмосферу, у рамках якого відбулись традиційні купальські розваги. Під час дійства дівчата водили хороводи, прикрашали купальське дерево квітами та стрічками, приймали участь в конкурсі купальського віночка. А ще плели спільний купальський вінок і пускали його на воду. Також учасники дійства шукали цвіт папороті, схований у лісі. Кульмінацією колоритного свята стало купальське вогнище, полум’я якого, здавалось, торкалося неба і його навіть рясненькому дощику не вдалось загасити. Тож присутні пройшли очищення не лише вогнем, а й водою. Та завершувалося народне гуляння по сучасному – святковою дискотекою.

В продовж вечора у Подоському парку працювала ярмарка, де присутні мали змогу поласувати шашликом, юшкою та іншими смаколиками. А для дітлахів було розгорнуте дитяче містечко з атракціонами, солодкою ватою та іншими розвагами.

Щиро дякуємо організаторам і всім, хто долучився до організації та проведення свята! Нехай дійсно очиститься купальським вогнем наша Батьківщина, а всі нещастя залишаться в минулому!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора