Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Добра рука дитячого друга

Дата: 28.07.2021 11:00
Кількість переглядів: 248

Фото без опису

Михайло Федотович Слабошпицький (28 липня 1946 – 30 травня 2021) — український прозаїк, критик, літературознавець, публіцист, громадський діяч, дитячий письменник, член Національної спілки письменників України наш земляк, який на жаль лише декілька місяців не дожив до свого ювілею.

Він був одним із небагатьох письменників-подвижників, хто намагався побувати в різних найвіддаленіших куточках України з почесною місією: подарувати українцям українські книги, які вкрай необхідні для нашого духовного самоствердження.

Народився  в селі Мар'янівці Шполянського району Черкаської області. 1971 року закінчив факультет журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Працював у пресі, був головним редактором газет і журналів. Обирався секретарем Київської організації Національної спілки письменників України, був головою секретаріату Української всесвітньої координаційної ради. Був виконавчим директором Ліги українських меценатів та директором і головним редактором видавництва «Ярославів Вал».

Михайло Слабошпицький – митець дивовижної енергії і працездатності. Він автор багатьох книжок, серед них - «Марія Башкирцева», «Українець, який відмовився бути бідним. Петро Яцик», «Поет із пекла. Тодось Осьмачка», «Пейзаж для – Помаранчевої революції». Твори М. Слабошпицького перекладалися іноземними мовами.

     Лауреат десяти літературних премій. Серед них - премії імені Лесі Українки, Олени Пчілки та «Звук павутинки» (імені Віктора Близнеця), що присуджуються за дитячу літературу. А в 2005 році за книжку «Поет із пекла. Тодось Осьмачка» наш земляк удостоєний найвищої нагороди в галузі літератури  -  Національної премії України імені Тараса Шевченка.

        Для  дітей  та юнацтва випустив книжки: «З голосу нашої Кліо», «Чи далеко до Африки», «Славко й Жако», «Гілка ялівцю з Сааремаа», «Хлопчик Валь», «Озеро Олдан», «Папуга з осінньої гілки», «Норвезький кіт у намисті». Славнозвісний  щорічник для дітей «Дванадцять місяців» теж неодноразово упорядковувався Михайлом Федотовичем.

     Патріарх  української літератури Анатолій Дімаров дав дуже схвальну (і заслужено!) оцінку дитячій літературі нашого земляка: «Михайло Слабошпицький дуже любить дітей, - він входить у дитячий світ так легко й невимушено, як входить людина, що не згубила бодай найменшої крихітки власного дитинства». 

    Запрошуємо всіх читачів до Монастирищенської бібліотеки для дітей спробувати пізнати себе в дитячих історіях письменника-земляка.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора