Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Спас іде по Україні, і п’яно пахне медом рідний край

Дата: 18.08.2021 12:30
Кількість переглядів: 206

Фото без опису

Другу половину останнього літнього місяця українці називають Спасівкою. Серпень багатий на такі православні свята, як Спас. Саме слово «Спас» пов’язане з Ісусом Христом, якого називають Спасителем.

Перший Спас називають Маковієм або Медовим, відзначають його 14 серпня, бо саме в цей час настає період збору меду з вуликів. Тому на Маковія у церквах разом з водою освячується мак, мед та запашні букети з трав. Цього дня вшановують також Святих мучеників Маккавеїв, які очолили повстання проти грецького панування у Юдеї.

Другий Спас святкують 19 серпня і зветься він Яблучний Спас, бо на освячення до церкви несуть яблука, яких до цього дня не можна було їсти, а також інші фрукти та мед. Православні називають це свято – Преображення – одне з 12 найбільших християнський свят. Цього дня Христос відкрив апостолам таємницю. Своєї смерті та воскресіння і з’явився перед ними у  осяйному вбранні – преображений.

Третій, Горіховий Спас, відзначається 29 серпня. Така назва тому, що за народним календарем цього дня заготовляють горіхи нового врожаю.

Три Спаси не лише нагадують нам про шанування релігійних звичаїв, а й натякають, що осінь зі своїми щедрими дарами уже на порозі.

Саме про ці щедрі, солодкі свята в Монастирищенській бібліотеці для дітей підготовлена та оформлена виставка інсталяція: «Спас іде по Україні і п’яно пахне медом рідний край»

На виставці читачі можуть знайти цікаву інформацію про звичаї, обряди, традиції, повір’я, прикмети православний свят.

Тож запрошуємо всіх бажаючих до бібліотеки відвідати цікаву виставку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора