Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Богдан Ступка. Штрихи до портрета

Дата: 27.08.2021 11:49
Кількість переглядів: 254

Фото без опису

Сьогодні – особливий день. Цього дня, 80 років тому, народився український актор номер один – Богдан Ступка.  Понад півстоліття ім’я Б.С. Ступки було знаковим для української національної культури. Більшість ролей, що зіграв актор у театрі та кіно, увійшли до літопису сценічного та кіномистецтва України.

Богдан Сильвестрович Ступка виконав близько 100 ролей у кіно та понад 50 на театральній сцені. Він став символом української нації, дав потужний імпульс для розвитку української культури. Ступка був одним із головних артистів останнього десятиліття на пострадянському просторі.

За свою кінокар'єру актор був удостоєний близько 15 кінонагород і призів, включно з "Нікою" і трьома "Золотими орлами". Перевтілення в старого Блінова у військовій драмі "Свої" зробило його відомим не тільки в Україні, а й за її межами. Європейська кіноакадемія після цієї ролі висунула його на отримання своєї знаменитої премії, але тоді, в 2004 році, на церемонії вручення актор програв іспанцеві Х. Бардему. Світову славу остаточно закріпив образ Константи в польській стрічці К. Зануссі "Серце на долоні".

Протягом всього свого життя у актора був сильний зв’язок із матір’ю Марією Григорівною. Навіть народилися вони в один день — 27 серпня. До порад матері Богдан прислухався все життя. Коли Богдан Сильвестрович відчув, що життєві сили почали залишати його, сказав, що хоче померти в той день, коли не стало його мами — 23 липня. До цієї дати Ступка не дожив лише добу...

Сьогодні акторську династію Ступок продовжують син Остап та онук Дмитро в Театрі ім.І.Франка, внучка Устина — студентка факультету «Міжнародне культурознавство», перейшла на IV курс, Богдану-молодшому 14 років — він школяр, а правнучці Богданці виповнилось 4 роки.

В 2008 року на його честь названо астероїд, який відкрили в ніч на 27 серпня. Офіційна назва астероїда — «269 252 Богданступка».

Нині пам’ять про актора живе у серцях людей, бо нам у спадок він лишив прекрасні театральні вистави і фільми. На Байковому кладовищі встановлений пам’ятник — це бронзовий дуб із перевернутим корінням і в цьому закладено багато смислів і сенсу, які підкреслюють існування митця на землі, його душі...

Задля вшанування пам’яті видатного митця сучасної України та відзначення ювілейної дати народження в Монастирищенській публічній бібліотеці організовано виставку-портрет «Митець і людина», на якій зібрано видання, які ілюструють життєвий та творчий шлях видатного українця Богдана Ступки.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора