Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

29 серпня - День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України!

Дата: 29.08.2021 09:00
Кількість переглядів: 272

Фото без опису

На полях достиглих соняхів сотні українських воїнів героїчно віддали життя за Україну наприкінці літа 2014-го в боях за Іловайськ. 29 серпня обіцяний ворогом "зелений коридор" для відходу українських бійців виявився дорогою смерті. О 8:15 колони наших захисників вирушили на смерть – їх впритул розстріляли російські окупанти.Іловайський котел став місцем наймасовіших втрат українського війська в сучасній російсько-україніській війні. За офіційними даними, під час Іловайської операції (7-29 серпня 2014 року) і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинуло, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 128 потрапили в полон, 42 вважаються зниклими безвісти.Загалом же у війні з Російською Федерацією Україна лише за останніх 6 років втратила тисячі мужніх оборонців. Вони стоять в одному ряду з поколіннями борців за українську незалежність.

Воїни Русі-України, лицарі Костянтина Острозького, козаки Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, воїни Дієвої Армії Української Народної Республіки та Галицької Армії Західноукраїнської Народної Республіки, воїни Антигітлерівської коаліції часів Другої світової війни, воїни Української Повстанської Армії протягом століть мужньо билися із ворогами України в тисячах битв та боїв, здобували героїчні перемоги й віддавали свої життя за українську землю.

У пам'ять про кожного з них 2019 року Указом Президента 29 серпня офіційно затверджено як День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Символом цього дня прийнято вважати сонях пам'яті. Сонях пам'яті – це не просто символ історичної мужності українських воїнів, це символ життя України. З чорним, як українська земля, зернятком, що обов'язково проросте, бо українці і далі будуть відроджуватися, скільки б не намагалися їх знищити.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора