Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

12 вересня - Міжнародний день пам’яті жертв фашизму!

Дата: 12.09.2021 07:42
Кількість переглядів: 208

Фото без опису

Кожну другу неділю вересня, починаючи з 1962 року, уся світова спільнота відзначає Міжнародний день пам’яті жертв фашизму. Ця дата була визначена не випадково. Саме у вересні відбулися дві, пов’язані з Другою світовою війною події – день її початку та повного завершення.

День пам’яті жертв фашизму - це дата, яка покликана нагадати нам ті трагічні події, які відбувалися під час Другої світової війни та вшанувати пам'ять про мільйони загиблих у роки війни.

Немає та не могло бути країни, яка б виграла від правління нацистів, немає такого народу, який би збагатився матеріально або духовно в результаті їхнього володарювання. Адже фашизм - це найстрашніша ідеологія, яка робить людину винною від народження лише за кров, яка тече в її жилах. Фашизм приніс руйнування як тим, хто його створив, так і тим, хто йому протистояв.

Україна увійшла до числа країн, що найбільше постраждали від нацизму в роки Другої світової війни – прямі втрати українського населення – вбиті та померлі від поранень або голоду, зниклі безвісти – складають від 8 до 10 мільйонів осіб.

Архівні дані, спогади очевидців не дають нам забути про жах, який панував на нашій рідній землі в роки Другої світової війни. І ми повинні пам’ятати про це, особливо за сучасних умов, коли Україна протистоїть російській агресії, а питання війни і миру, консолідації суспільства, активної протидії екстремізму, проявам ксенофобії та нацизму, посилення уваги громадськості до порушень прав людини залишаються вкрай актуальними.  

Тож в ці пам’ятні дні так важливо вкотре згадати про усіх жертв нацизму. Пам’ятати,  яким страшним лихом для українців була Друга світова війна, адже ця пам’ять робить нас сильнішими та є запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора