Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мінфін: Одноразове добровільне декларування — це спосіб цивілізовано вивести на світло гроші та активи

Дата: 29.09.2021 16:03
Кількість переглядів: 223

Фото без опису

З 1 вересня громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори.

Хто та що повинен задекларувати, як це зробити, та які ризики для громадян несе в собі добровільне розкриття інформації про власні статки розповіли на круглому столі «Податкова амністія: як пройти, не спіткнувшись» за участі представників Верховної ради, Мінфіну, ДПС, НБУ та експертів.

«Запровадження податкової амністії є своєчасним кроком. При цьому фіскальна мета профільного закону далеко не основна. У законі є певна юридична презумпція - якщо ти не подаєш декларацію, то вважається, що тим самим ти заявляєш, що в тебе нема грошей і активів, отриманих з ухиленням від оподаткування» – пояснив Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

В той же час він звернув увагу, що закон передбачає запровадження непрямих методів контролю, які будуть поширюватись вже на всіх громадян.

Данило Гетманцев також повідомив, що за 3 тижні задекларовано майже 33 млн грн і відповідно сплачено до бюджету 1,6 млн грн.

«Безперечно, це невелика сума, але ми тільки починаємо цей рух і розуміємо, що люди дивляться, роблять оцінки", – додав пан Гетманцев.

Безпосередньо про запровадження непрямих методів контролю саме в контексті добровільного декларування розповіла директор департаменту податкової політики Міністерства фінансів Лариса Максименко.

«Сподіваємось, що громадяни скористаються правом задекларувати свої статки, що в подальшому дозволить спокійно ними розпоряджатись», – зазначила вона. При цьому Лариса Максименко звернула увагу, що закон встановлює лише право, а не обов’язок. Тобто людина сама приймає рішення скористатися наданою можливістю чи ні.

В частині запровадження непрямих методів контролю, вона пояснила, що такий інструмент має бути запроваджено. Законом на Уряд покладено обов’язок протягом 9-ти місяців розробити законопроект щодо посилення контролю за повнотою оподаткування доходів фізичних осіб.  «Проведення кампанії одноразового добровільного декларування стане основою для запровадження в подальшому непрямих методів контролю – можливості порівнювати витрати, понесені громадянами, отриманим ними доходам, з метою встановлення повноти оподаткування отриманих громадянами доходів. Скориставшись своїм правом, громадянин, який подав одноразову добровільну декларацію, матиме підтвердження, що його доходи вже задекларовані і амністовані. Тому ми зараз говоримо, що добровільне декларування – це можливість для людей бути готовими до того часу, коли запрацюють непрямі методи контролю» – звернула увагу Лариса Максименко.

Мова йде про те, що контролюючі органи будуть проводити співставлення реального способу життя людини з наявною інформацію про отримані нею доходи та сплачені з них податки. Відповідно такі інструменти в майбутньому будуть поширюватись на всіх громадян – платників податку.

На сьогодні певні напрацювання знаходяться в процесі обговорення, триває вивчення іноземного досвіду, за результатами чого буде сформовано концепцію законопроекту про непрямі методи контролю.

За інформацією Міністерства фінансів України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора