Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пряма мова. Лариса Кошова про те, коли очікувати піку захворюваності на грип та ГРВІ та як захиститися

Дата: 30.09.2021 14:07
Кількість переглядів: 239

– Згідно з прогнозами Центру громадського здоров’я, вже у жовтні-листопаді в Україні може настати пік захворюваності на грип. Не варто забувати, що ця хвороба нікуди не зникла, та, як і коронавірус, може мати тяжкі й навіть смертельні наслідки для здоров’я.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, цього сезону в Північній півкулі циркулюватимуть чотири штами грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Саме ці штами ввійшли до складу вакцин проти грипу, які будуть використовувати в Україні, адже саме імунізація є найкращим захистом від грипу та його наслідків.

Для українців цього епідсезону будуть доступні три вакцини. А саме:

  • «Джісі флю» (Корея);
  • «Ваксігрип» (Франція);
  • «Інфлувак» (Нідерланди).

Кожна з них захищає від усіх вище зазначених штамів.

Поки ці вакцини не можна знайти в аптечній мережі. Нині вакцини перебувають в Державному експертному центрі на реєстрації. Вийти з реєстрації й, відповідно, з’явитися в аптечній мережі вони можуть до кінця цього тижня. Зокрема, очікується близько 1 млн доз вакцин.

Вакцинація від грипу є рекомендованою. Однак пам’ятаймо, що вона є найкращою профілактикою від грипу. Пріоритетними групами для імунізації є особи старше 60 років, люди з хронічними захворюваннями, вагітні, діти від 6 місяців та ті, хто постійно комунікує з іншими у своїй професійній діяльності – медичні працівники, освітяни, працівники транспорту та установ обслуговування населення з великим скупченням людей.

Наголошу, оскільки вакцинація від грипу є рекомендованою, вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету, а тому не є безкоштовними й можуть закуповуватися за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

Водночас, розуміючи ризики інфікування медичних працівників, особливо тих, хто працює в «ковідних» відділеннях, Центр громадського здоров’я України вже другий рік поспіль співпрацює з програмою PIVI щодо передачі в межах гуманітарної допомоги вакцин для щеплення лікарів. Цьогоріч очікується близько 30 тисяч доз , що стануть безкоштовними для медиків.

Також хочу наголосити, що грип та інші ГРВІ – це вірусні хвороби, а тому не потребують лікування антибіотиками. Антибіотик не діє на віруси і призначений для лікування виключно бактеріальних інфекційних хвороб! При перших ознаках хвороби – зверніться до свого сімейного лікаря, а не займайтесь самолікуванням!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора