Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шляхами визволення

Дата: 27.10.2021 16:37
Кількість переглядів: 169

Фото без опису

28 жовтня щорічно відзначається День вигнання нацистів з території  України. Це свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні». В цей день вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів.

     Монастирищенська публічна бібліотека до цієї пам’ятної дати спільно з викладачами професійного ліцею підготувала та провела історичну годину: «Україна в жорстоких обіймах війни» для здобувачів освіти навчального закладу. Захід було проведено з метою ознайомлення підростаючого покоління з трагічними сторінками історії нашої країни, її героїчним минулим та ознайомлення з найновішими книгами з даної тематики публічної бібліотеки. Перед слухачами було проілюстровано короткий перебіг війни, її визначальні битви, внесок в перемогу над нацизмом українців, адже у вигнанні окупантів брала участь вся Україна: регулярні радянські війська та червоні партизани (разом понад 3 млн солдатів-українців), національне підпілля на чолі з Українською повстанською армією та українські бійці на всіх фронтах світу, що наближали спільну перемогу над Гітлером.

     На юнацькому абонементі публічної бібліотеки організовано книжкову виставку-спомин: «Визволення України: скрижалі пам’яті». Минуло вже 77 років з того переможного дня, але й донині не вщухає біль людських втрат у тій жахливій смертоносній війні. Море сліз пролито солдатськими матерями, вдовами та сиротами. Роками не виміряти глибину та гіркоту того горя. Ми вдячні тим, хто у нелегкі воєнні роки відстояв свободу рідної землі, врятував її від поневолення, створив передумови для того, щоб жити у власній, незалежній Українській державі. Ваш подвиг за часів Другої світової війни назавжди залишиться взірцем вірного служіння своїй Батьківщині, своєму народові. Ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих, висловлюємо вдячність і повагу живим, згадуємо тих, кого немає з нами в мирний час.

     Український народ завжди пам’ятатиме тих, хто гідно пройшов важкими дорогами війни, сумлінно виконав священний обов’язок – мужньо захищав від загарбників свій рідний край.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора