Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників!

Дата: 28.10.2021 08:20
Кількість переглядів: 227

Щорічно 28 жовтня вся українська спільнота відзначає День визволення України від фашистських загарбників.

Під час Другої світової війни (1939-1945 рр.) на території України точилися битви, багато з яких мали особливо важливе значення для звільнення Європи від нацизму і безпосередньо впливали на перебіг бойових дій.

Перші населені пункти нашої держави в районі Східного Донбасу були звільнені від фашистської армії в грудні 1942 року.

3 серпня 1943 року було звільнено Харків. У вересні-жовтні цього ж року відбувалася одна з найбільших військових операцій у світовій історії – битва за Дніпро, кульмінацією якої стало вигнання фашистів з Києва.

Закінчила цей етап Другої світової війни Східно-Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня війська визволили Ужгород, а 28-го вийшли на лінію теперішнього західного кордону України.

Усього в 1943-1944 роках Збройні сили СРСР провели на території України 15 наступальних операцій, у яких було задіяно майже половину особового складу військових сил – понад 2,3 мільйони осіб.

У День визволення України від фашистських загарбників, як і під час травневих свят, ми вшановуємо подвиг ветеранів і тих відважних воїнів, які в лавах двох армій – Червоної та Української повстанської – віддали своє життя, виганяючи нацистів за межі нашої Батьківщини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора