Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Хто врятував одне життя – врятував цілий світ»

Дата: 28.10.2021 10:00
Кількість переглядів: 209

Фото без опису

До 80-х роковин трагедії Бабиного Яру вийшла ??книга «Праведники народів світу. Україна» про українців, які рятували євреїв в часи Голокосту.

У ній не тільки згадуються імена 2659 героїв з усіх регіонів, а й описані окремі історії українських Праведників народів світу й порятунку євреїв із фотографіями рятівників і врятованих. Видання підготувала Еврейская Конфедерация Украины в партнерстві з Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» і Євро-Азіатським Єврейським Конгресом.

Монастирищенська публічна бібліотека отримала в дарунок книгу «Праведники народів світу. Україна» від Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр»( Babyn Yar Holocaust Memorial Center) завдяки великій кількості заходів присвячених темі Голокосту, вшанування жертв Поперечного Яру, які проводить наша книгозбірня, а також з метою ознайомлення з Праведниками світу, серед яких є наші земляки і знати про них повинна якомога більша кількість людей. Вони слугують прикладом людяності і доброти в часи жорстокої війни і людського свавілля. Книга створена для увічнення пам’яті про шість мільйонів жертв Голокосту й, зокрема, про півтора мільйона євреїв, убитих безпосередньо на території України. Трагедія Голокосту тут розкривається через історії спасіння євреїв, повні драматизму й пов’язані з безпосередньою загрозою для життя тих, хто наважувався цю допомогу надати. Дякуємо Меморіальному центру Голокосту «Бабин Яр» за високе визнання нашої праці, за надану честь та можливість популяризації і виховання гуманізму в наш непростий час.

 «Праведник народів світу» – почесне звання, яким ізраїльський Меморіальний комплекс Яд Вашем удостоює людей, які ризикували власним життям заради порятунку євреїв під час Голокосту. За кількістю Праведників Україна посідає 4 місце серед 51 країни світу. Наведений у книзі список імен не є остаточним. Пошук і встановлення нових імен триває. Наразі вже відомо про 2673 жителів України, які удостоєні цього почесного звання. Однак насправді їх було набагато більше. Багато історій залишилися невідомими, оскільки радянська влада проводила політику забуття щодо трагедії Голокосту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора