Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Недитячий час!!!

Дата: 05.11.2021 12:35
Кількість переглядів: 281

          За перебування підлітків уночі в кафе чи розважальному закладі відповідає  як заклад, так і батьки.

         03.11.2021 року  під час проведення спільного профілактичного заходу, працівники служби у справах дітей, центру соціальних служб міської ради, спільно з  Монастирищенськими правоохоронцями,  з метою здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо  дозвілля дітей, відвідали заклади дозвілля та громадського харчування  на території громади.  Попри те, що  дітей до 16 років в закладах  не виявлено, виявилось, що  не всі суб’єкти господарювання та уповноважені ними особи знайомі з вимогами законодавства  щодо  дозвілля дітей .

Що ж необхідно знати  батькам та особам, які провадять господарську діяльність у сфері розваг і громадського харчування, аби не мати проблем із правоохоронними органами?

Ст.201 ЗУ « Про охорону дитинства » встановлює, що дитина віком до 16 років з 22.00 до 6.00 може перебувати в закладах, в яких провадиться  діяльність у сфері розваг, або в закладах громадського харчування лише в присутності  батьків чи іншого законного представника, або особи, що  супроводжує й несе за неї персональну відповідальність.

         Власники вищезазначених закладів та уповноважені ними особи  зобов’язані  вживати заходів  щодо недопущення в такі заклади з 22.00 до 6.00 дітей до 16 років без супроводження батьків, законних представників, або особи, яка супроводжує дітей. також вони мають право  в цей період вимагати у вівідувачів документи. що підтверджують досягнення ними 16-річного віку.

За порушення вимог законодавства щодо порядку перебування дітей у закладах, в яких проводиться діяльність  сфері розваг, або в закладах громадського харчування Ст.1801 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штраф для суб’єктів господарювання у розмірі від 340 до 850 грн. За вчинення  такого правопорушення вдруге протягом року штраф становитиме вже від 850 до 1700 грн.

Що стосується батьків або законних представників дитини. то в разі  виявлення особи віком до  16 років у розважальному закладі або закладі громадського харчування після 22.00 без супроводу дорослих,  її батьків може бути притягнено  до адміністративної відповідальності за невиконання обов’язків щодо виховання дітей (ст.184 КпАП) . Уперше до батьків можуть застосувати  попередження або накладення  штрафу  від 850 до 1700 грн. за вчинення такого правопорушення  повторно протягом року передбачено штраф від 1700 до 5100 грн.

Контроль  за дотриманням вказаних положень  закону здійснюють працівники  органів Національної поліції, які  мають  право в разі виявлення  таких правопорушень  складати щодо осіб протоколи про адмінправопорушення.  Розглядатиме ці справи суд.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора