Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Революція Гідності в наших серцях

Дата: 19.11.2021 15:21
Кількість переглядів: 184

Фото без опису

За справедливість, за свободу,

За шлях в Європу, мирний стан,

 За волю нашого народу

Стоїть, як криця наш Майдан…

День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).  Свято встановлене «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…» згідно з Указом Президента України «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року.

До Дня Гідності і Свободи в Монастирищенській публічній бібліотеці організовано книжкову виставку-спомин «Український Майдан. Шлях до свободи», на якій представлено матеріали про події Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013-2014рр. Відвідувачі книгозбірні мають можливість ознайомитьсь з документами, фото, художніми книгами, споминами учасників тих доленосних подій, дізнатись нові факти, висловити свою думку про історію та майбутнє України, обмінятись думками.

В рамках Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020-2025 роки, задля вшанування патріотизму і мужності патріотів, які повстали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, з метою донести до підростаючого покоління об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, виховання патріотичних почуттів молоді, Монастирищенською публічною бібліотекою було підготовлено та проведено ряд заходів. В професійному ліцеї бібліотекар юнацького абонементу публічної бібліотеки Юлія Стецюк провела годину пам’яті «За України долю стояв Майдан», на якому ознайомила присутніх про історичне підґрунтя , причини, перебіг та наслідки обох Майданів, його героїв.

 На заході присвяченому Революції Гідності в Цибулівській загальноосвітній школі бібліограф Монастрищенської публічної бібліотеки Галина Тимошенко презентувала книгу братів Капранових «Майдан. Таємні файли» – журналістське розслідування, під час якого збиралися факти у безпосередніх учасників тих подій. Жорстокість влади, смертельна  небезпека не похитнули  ряди тих, хто прагнув для себе, своїх дітей, для України кращого, гідного життя. 

Революція Гідності має важливе значення для України. Шукаючи Європу, ми знайшли Україну. Всупереч жорстокому тиску антидемократичного режиму українці об’єдналися і відстояли своє право на вибір. Революція відбулася не лише в політичному житті країни. Вона відбулася у нас самих, у нашій свідомості, в наших серцях. Це був надзвичайно важкий іспит для українців, які продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора