Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок

Дата: 25.11.2021 13:00
Кількість переглядів: 218

Фото без опису

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок 25 листопада  вибрана не випадково. Саме цього дня, восени 1960-го року під час політичних протестів у Домініканській Республіці, за наказом диктатора Рафаеля Трухільо були жорстоко вбиті три сестри Мірабал, що були активними учасниками супротиву. Показова  кривава страта сестер збереглася в народній пам’яті надовго та мала світовий резонанс. У 1981 році активістки жіночих рухів вирішили вибрати дату їх загибелі як день протесту проти насильства щодо жінок. А з 1999 року цей день став міжнародною датою.

До Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками долучилась і Монастирищенська публічна бібліотека. На юнацькому абонементі організована книжкова виставка-звертання «Світ без насилля», біля якої проводяться бесіди, рекомендуються художні книги, героям яких довелося зіткнутися зі знущаннями над собою близьких чи чужих. Опис насильства у літературі, починаючи з древніх часів і по сьогодення, здебільшого мав повчальну мету, тому що читання – це  потенційне навчання людини моделям певної поведінки. Сподіваємось, що запропоновані книги не залишать байдужими нікого і спонукатимуть бути уважнішими і добрішими один до одного.

За співпраці з викладачами Монастирищенського професійного ліцею для учнів закладу було проведено відвертий діалог: «Насильство та жорстокість: як з ними боротись» з метою збільшити розуміння та обізнаність про форми насильства в молоді, створити в громаді соціальний простір, вільний від насильства. У сучасному світі поруч із добром та радістю межують насильство та жорстокость. Одне з найбільш поширених порушень прав людини є насильство щодо жінок. За даними ВООЗ, у світі приблизно кожна третя жінка хоча б раз зіштовхувалася з різною агресією та насильством у сім'ї. В результаті жорстокого поводження та домашнього насильства, жінки втрачають довіру, самоповагу, а іноді й життя. Причин декілька. Це і відсутність систематичних досліджень з цього питання, і замовчування проблеми самими жертвами через страх, сором чи забобони. Загалом зібрані дані свідчать про те, що 33,4% жінок хоча б раз у житті зіткнулися з насильством щодо себе, в тому числі фізичним. 20% жінок є жертвами зґвалтування чи спроб зґвалтування.Насильство щодо жінок є перешкодою на шляху досягнення прогресу в області рівності, розвитку і миру, а також забезпечення прав жінок і дівчаток. Головний принцип Цілей сталого розвитку – щоб ніхто не був забутий – не зможе бути досягнутий без викорінення насильства над жінками.

Сьогодні стартує Міжнародна акція «16 днів проти насильства», що проходить у період з 25 листопада до 10 грудня і має на меті підвищити поінформованість суспільства та висвітлити питання, пов’язані з проблемами подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:
25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок
1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом
2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством
3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями
5 грудня – Міжнародний день волонтера
6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі
9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією
10 грудня – Міжнародний день прав людини


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора