Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

14 грудня — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 14.12.2021 08:14
Кількість переглядів: 196

Фото без опису

14 грудня в Україні відзначається День учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Надання державного статусу Дню ліквідатора ще раз нагадує суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців, людей що віддали свої життя та здоров'я заради порятунку нашої землі від страшної техногенної аварії, наслідки якої не дають спокою людству і сьогодні.

Ті, хто з перших хвилин катастрофи стали на боротьбу з невидимим ворогом – справжні Герої. Ліквідатори Чорнобильської катастрофи – приклад самопожертви та повної самовіддачі. Ви без обдумувань кинулись на порятунок рідної землі та співгромадян. Ваша боротьба заслуговує найщиріших слів подяки не тільки українців, а й усієї Європи.

У ліквідації катастрофи взяли участь до 900000 людей.

У район ЧАЕС були направлені пожежні, співробітники міліції, медпрацівники, військовозобов’язані. Тут вони працювали позмінно. Ті, хто набирали максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їх місце приїжджали інші.

Одними з перших на ліквідацію наслідків аварії ядерного реактора були направлені пожежні. За спогадами одного з ліквідаторів: «Для того, щоб проїхати до тридцятикілометрової зони відчуження, потрібен був спеціальний пропуск. На лобовому склі пожежних машин був пропуск «ВСЮДИ» тому, що сама обстановка вимагала, що нам потрібно було негайно проїхати до місця пожежі ».

Медики у складі медичних загонів також брали участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Під час виїздів медпрацівники не надягали спецодяг, працювали без масок та респіраторів, тому що це не рятувало від доз радіації.

Робота співробітників міліції в зоні катастрофи полягала в тому, щоб перевіряти збереження житла мешканців, адже було відомо чимало випадків мародерства. Вони брали участь в розслідуванні злочинів, чергували на контрольно-пропускних пунктах, привозили жителів до рідних домівок, щоб забрати забуті в поспіху документи.

Навіть короткий час, проведений в зоні відчуження, серйозно відобразився на здоров’ї людей. Після повернення учасники ліквідації стали відчувати на собі важкі наслідки радіаційного опромінення. Більшість з них заплатили за це здоров’ям та життями.

МИ ШАНУЄМО ТА ПАМ’ЯТАЄМО ЛЮДЕЙ, ЯКІ ЛІКВІДУВАЛИ НАСЛІДКИ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АТОМНІЙ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ. МИ ШАНУЄМО ТА ПАМ’ЯТАЄМО ТИХ ЛЮДЕЙ, ЯКІ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА СМЕРТЕЛЬНУ ЗАГРОЗУ ДЛЯ СВОГО ЖИТТЯ, ЗРОБИЛИ ВСЕ, ЩОБ ЗАХИСТИТИ ТА ВБЕРЕГТИ МИРНИХ ЛЮДЕЙ ВІД ЖАХЛИВОЇ БІДИ – ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ!

МИ ВДЯЧНІ ВАМ, ГЕРОЇ!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора