Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«На Різдво в Монастирищі»

Дата: 21.01.2022 16:00
Кількість переглядів: 182

Фото без опису

Сьогодні, 21 січня, на центральній площі міста відбулося святково-обрядове різдвяне дійство «На Різдво в Монастирищі», на якому Різдво проводжали й згадували усе, що робили упродовж Різдвяних свят в нашій громаді.

Це свято сьогодні не випадковість, адже саме 21 січня – це вирядження або проганяння, пов’язано воно із завершенням зимових, різдвяних свят, і от сьогоднішнього дня весь люд переходив до зимового трудового ритму. В народі говорили «Прийшов Предтеча і забрав свята на плечі». Тож сьогодні по всій Україні лунають колядки, щедрівки, вертепи і наша Монастирищенська громада не виняток.

З вітальними словами до присутніх на святі звернулася заступник міського голови Зоряна Заворотна.

Зоряна Володимирівна побажала усім добра, успіху, мирного неба над головою, здійснення усіх задумів та мрій, злагоди, родинного затишку, любові в серцях, а також Божого благословення, процвітання та успіху нашій громаді.

Під час святкування гостей розважали: колектив Монастирищенського центру культури та дозвілля; учасники Народного аматорського драматичного колективу «Чумацький шлях»; дитячий фольклорний ансамбль «Леля» (керівник Оксана Кудін); вокальний аматорський колектив «Барвінок» Монастирищенського МБК (керівник Олена Косогор); колектив «Чарівниці» Шарнопільського ЗЗСО (керівник Вікторія Бондаренко, директор Онищук Алла); ансамбль «Різдвяні барви» БДЮТ (керівник Ігор Григораш); жіночий вокальний аматорський колектив «Калинонька» СК с. Матвіїха (керівник Людмила Труш); щедрувальна група Копіюватського старостинського округу (керівник Марина Борейко); Шабастівська філія опорного ЗЗСО І-ІІІ ст. ліцей «Ерудит» (директор Вікторія Гедзун); вокальний автентичний ансамбль «Калина» Халаїдівського СБК (керівник Оксана Гордєєва); фольклорно-етнографічний колектив «Вербиченька» (керівник Галина Кучер); фольклорний колектив Івахнянського СБК (керівник Петро Магдич).

Під час свята ожили народні традиції та обряди наших прабатьків, повертаючи нас до своїх витоків. На цьому дійстві панувала особлива святкова атмосфера із колядками, щедрівками, йорданськими піснями. Монастирищани та гості міста віншували одне одного на щастя та добро.

Присутні щирими оплесками підтримували виступи колективів, обряди – «водіння Кози», «Маланку», вертепні дійства, у яких представлені усі персонажі, характерні для українських вертепів.

Хоча людей було не так багато, це не вплинуло на різдвяний настрій та теплу атмосферу, яка панувала на площі. Глядачі постійно змінювали одне одного… Хтось зупинявся послухати колядки й потім поспішав у своїх справах далі, хтось заплановано став відвідувачем та учасником щедрівки. Але всі, хто хоч на мить приєднався до дійства, отримав святковий настрій і заряд позитивних емоцій.

Також на площі були облаштовані столи із солодощами, випічкою та глінтвейном.

На завершення свята всі учасники дійства,об’єднавшись, заспівали колядку «Добрий вечір тобі, пане господарю».

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора