Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Крути: подвиг і трагедія

Дата: 28.01.2022 15:00
Кількість переглядів: 216

29 січня в Україні відзначають пам'ять героїв Крут – українських студентів, які, намагались зупинити більшовицький наступ на Київ у 1918 році, потрапили в полон і були розстріляні більшовиками. Бій під Крутами був не просто епізодом збройного протистояння між УНР і Росією. Він став легендою, одним із символів Української революції. Для УНР загиблі студенти одразу стали героями. Одним з перших написав вірша "Пам'яті тридцяти" Павло Тичина. "Понад все вони любили свій коханий край. Вмерли в Новім Заповіті з славою святих", – писав поет.

         З метою інформування молоді про героїчні сторінки минулого, ознайомлення з історією, виховання патріотизму та любові до своєї країни, до Дня пам’яті Героїв Крут Монастирищенською публічною бібліотекою було підготовлено та проведено ряд заходів. В фоє книгозбірні експонується виставка-досьє «Герої Крут – наша слава, наша історія», на якій наші відвідувачі мають можливість ознайомитись з документами, книгами, які ілюструють той період історії України столітньої давнини, коли, як і тепер, йшла боротьба за українську державність.

В читальному залі книгозбірні для здобувачів освіти професійного ліцею відбувся вечір пам’яті «Крути. Історична драма», а в Цибулівський ЗЗСО

І-ІІІ ступенів  для старшокласників закладу бібліографом Монастирищенської ПБ спільно з вчителями закладу була проведена історична година «Крути: подвиг і трагедія». Під час заходів увагу було привернуто до важливості теми захисту держави, необхідності подальшого зміцнення й розбудови Збройних Сил України як запоруки незалежності України. Було проведено історичні паралелі між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня, коли Україна знову змушена виборювати та захищати свою незалежність, розказано про наших земляків, які брали участь в бою під Крутами.

Бій під Крутами – це героїчна й водночас трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження  українців, усвідомлення  права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства. Пам’ятаймо про них!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора