Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Їх дух незламний і безсмертний подвиг

Дата: 18.02.2022 12:14
Кількість переглядів: 241

Фото без опису

       Гідність людини є однією з найважливіших особистісних цінностей, закріплених у багатьох правових актах, в тому числі міжнародних. У ст.3Конституції України гідність людини, її життя, здоров'я, честь, недоторканність і безпека, визнаються в нашій державі найвищою соціальною цінністю.

 Почуття гідності та честі, право на самовизначення є головними цінностями українців. Ці риси об’єднують наших героїв – борців за свободу та незалежність України різних часів: Української революції 1917–1921 років, Холодного Яру і повстанців 1920–1930-х, Української повстанської армії, учасників дисидентського руху, Революції на граніті, Помаранчевої революції, Революції Гідності.

День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».  20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану. 21 лютого 2014 року на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною Сотнею», а під час прощання із загиблими лунала пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквіємом.

До Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні Монастирищенською публічною бібліотекою було підготовлено та проведено ряд заходів. В фоє книгозбірні організовано виставку-інсталяцію «Герої, які змінили історію». Для різних груп  професійного ліцею були проведені: презентація книг «Їх дух незламний і безсмертний подвиг» та віче пам’яті «Коли янголи спускаються на землю», на яких молодь ознайомили з літературою присвяченою тій сторінці історії, проілюстровано хронологію подій на Майдані в 2013-2014рр., окреслено головну мету та цілі протестувальників, які відстоювали своє право на демократію, свободу та гідність кожної людини. Герої Небесної Сотні – уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості.

Сьогодні, в умовах війни на сході України, маємо частіше згадувати доленосні події, Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму. Укотре ми переконались, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні пожертвувати власним життям заради майбутнього України як незалежної демократичної держави.

Слава Україні! Героям Слава!

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора