Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Цивільний захист: дії населення при евакуації

Дата: 22.02.2022 16:54
Кількість переглядів: 160

Фото без опису

Кожен повинен знати алгоритм евакуації в разі надзвичайних подій і ситуацій. Детальніше про це інформують в управлінні цивільного захисту Черкаської ОДА.

Перед повідомленням про порядок і початок евакуації буде подано звуковий сигнал «УВАГА, ВСІМ!». Це – переривчасте звучання електросирен. Почувши цей сигнал, необхідно увімкнути гучномовці радіомовлення, телевізори та вислухати повідомлення.

Отримавши інформацію про надзвичайну ситуацію та початок евакуації, громадяни зобов’язані підготуватися та залишити свої помешкання. 

Підготуватися – це означає взяти:

– документи (паспорт, військовий квиток, документ про освіту, трудову книжку або пенсійне посвідчення, свідоцтво про народження), цінності і гроші;

– аптечку з необхідними ліками;

– продукти харчування і воду з розрахунку на три доби (потрібно брати продукти, що повільно псуються, зручно зберігаються і не потребують тривалого готування перед вживанням – консерви, концентрати, галети, сухарі, печиво. Воду доцільно зберігати у флязі).

Із речей варто взяти найнеобхідніше: 

– одяг (необхідно взяти теплі (вовняні) речі, натільну білизну, навіть якщо евакуація провадиться влітку);

– взуття (зручне, за сезоном);

– предмети першої необхідності.

Усі речі і продукти харчування повинні бути запаковані у «тривожну валізу» так, щоб її зручніше було нести. Тривожна або екстрена валіза – це узагальнене визначення базового набору речей, необхідного кожній цивільній людині, щоб вижити в будь-якій екстремальній ситуації.

На кожен мішок, рюкзак прикріпіть етикетку із вказівкою прізвища, імені, по батькові, адресу постійного місця проживання i кінцевого пункту евакуації. На бирці для дитячих речей вкажіть також рік народження дитини.

Дітям дошкільного віку вкласти в кишеню або пришити до одягу записку, де зазначити прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, домашню адресу, а також ім’я та по батькові матері і батька.

Фото без опису

Підготувати житло – це означає:

вимкнути всі електричні та нагрівальні прилади, відімкнути електричний струм; перекрити газ, воду; зачинити вікна і вхідні двері.

Далі громадяни мають дістатися до безпечних зон. 

Зауважимо, що в області є захисні споруди для укриття населення. Схеми їхнього розміщення в кожному районі області можна переглянути ТУТ.

101 – служба порятунку                                103 – швидка допомога

102 – поліція                                                    104 – аварійна служба газу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора