Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

21 травня – День Європи в Україні!

Дата: 21.05.2022 08:30
Кількість переглядів: 207

Фото без опису

Святкування Днів Європи в Україні починаючи ще з 2003 року завжди спрямовуються на посилення самоідентифікації нашої країни як європейської держави. Відзначаючи щороку, в третю субота травня, цей День – ми підкреслюємо те, що готові цінувати спільні цінності та спільну історію всіх націй континенту. Адже демократичні цінності та свободи закладені в нашій ДНК, навіть останні результати досліджень показали, що 91% громадян України підтримують вступ до Європейського Союзу.

 Ми вже розпочали рух до членства в ЄС – подавши 28 лютого цього року заявку на членство і наша мета – якнайшвидше отримання статусу кандидата, як офіційного закріплення прагнень всіх українців. Протягом останніх років наша країна досягла величезних успіхів у трансформації з пострадянської економіки та суспільства на європейську країну з вільною ринковою економікою, плюралістичною демократією, міцними традиціями вільних і чесних виборів, активним громадянським суспільством і повагою до прав людини та свобод. Здійснено вже низку структурних реформ для досягнення Копенгагенських критеріїв і вони продовжуються. А економічно – Україна вже глибоко інтегрована до ЄС. Виконавши 63% завдань за Угодою про асоціацію, Україна готова до інтеграції у внутрішній ринок ЄС. Більш ніж 40% загального обсягу міжнародної торгівлі України в 2021 році було пов’язано з ЄС. Тож Україна є надійним партнером ЄС у міжнародних відносинах. Лише в 2021 році країна підтримала 93,27% заяв Європейського Союзу щодо міжнародних подій та підходів до їх регулювання. Тому наша держава – це ключ для розбудови і процвітання нової, сильної Європи. А лідери ЄС вже давно підтвердили приналежність України до європейської родини.

 Цьогорічний ювілейний, 20-й, День Європи в Україні має особливе значення – адже українці зустрічають його в умовах війни, героїчно відстоюючи, ціною власного життя, демократичні європейські цінності, захищаючи не лише Україну від імперіалістичного загарбника, але і всю Європу. Та з перших днів ворожого наступу на Україну– країни Європи згуртувавшись, допомагають нашій державі: зброєю, гуманітарною допомогою, амуніцією та прихистком для наших громадян. І якщо говорити мовою цифр, то понад 4 млн тимчасово переміщених українців  отримали прихисток в ЄС та мають право на тимчасовий захист в будь-якій країні ЄС, що відкриває дозвіл на проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та доступ до освіти для дітей. Також ЄС:  виділив 17 млрд євро для підтримки українських біженців, щоб вони мали доступ до житла, освіти та медичного й соціального забезпечення;  надав Україні гуманітарну допомогу в розмірі 500 млн євро на забезпечення українців продуктами харчування, водою, медичними послугами, притулком та екстреною допомогою для доступу до необхідних товарів і послуг;  підтримує економічну стабільність нашої держави та вже  надіслав перший транш у розмірі 600 млн євро в межах макрофінансової допомоги ЄС і  вперше за свою історію Європейського Союзу – виділив 1,5 млрд євро на закупівлю та постачання зброї для підтримки оборони країни, проти якої здійснюється напад.

 Тож Європейський Союз солідарний з Україною та має стратегічні ідеї щодо прискорення процесу її післявоєнної відбудови. Трастовий фонд солідарності для збору коштів уже в дії. Тому після нашої Перемоги, Україна відкриє величезні можливості для європейських компаній інвестувати у масштабне відновлення та реконструкцію країни. Більше того, Україна – це масштабний ринок споживачів. Наша країна також є чудовим місцем для бізнесу з ЄС, який постраждав від санкцій проти росії, що дозволяє їм перенести свої потужності та діяльність у демократичну та європейську Україну. А ще Україна маючи одну з найпотужніших армій на континенті, може значно посилити післявоєнну безпеку та оборону ЄС.

 Безсумнівно цьогорічний День Європи в Україні – є справжнім днем єдності України та Європейського Союзу перед обличчям спільної загрози. Адже ми разом є потужною силою для оборони цінностей вільного демократичного світу, таких як верховенство права, поваги до людської гідності, свободи, демократії, рівності та поваги до прав людини. І в ці темні часи ЄС стоїть поруч з Україною, підтримуючи наш вибір європейського майбутнього. Звичайно, Україна вже має право на статус кандидата на членство в ЄС, враховуючи роки прогресивної реалізації Угоди про асоціацію. Нашу заявку на членство підтримують європейські суспільства. Ще до російського вторгнення 2022 року підтримка членства України в ЄС була високою в багатьох країнах ЄС. І ця підтримка в час, коли ми відстоюємо свою незалежність, волю і власний вибір є дуже важливою та значущою для нас. Весь український народ вдячний Європейському Союзу за підтримку і допомогу в час, коли всі наші співвітчизники наближають з усіх сил таку омріяну Велику Перемогу!

#UAtoEU #StrongerTogether #СильнішіРазом #OneEuropeanFamily #ОднаЄвропейськаРодина


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора