Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На Монастирищині вшанували жертв Поперечного Яру

Дата: 29.05.2022 15:02
Кількість переглядів: 222

Фото без опису

За своє існування людству довелося пережити чимало жахливих трагедій, котрі забрали життя тисяч, мільйонів дорослих і дітей, залишивши їх рідним та близьким страждання на довгі роки.

Фото без опису

Однією з масштабних трагедій минулого століття стало знищення фашистською Німеччиною євреїв у період Другої світової війни. Ця чорна хмара пронеслась і над багатьма населеними пунктами України. Не оминула й Монастирищини.

Фото без опису

29 травня – трагічна дата в історії Монастирищини. Цього дня 80 років тому в урочищі Поперечний Яр на околиці Монастирища розпочалася кривава розправа фашистських карателів та їх поплічників поліцаїв над мирним єврейським населенням Монастирищенського та сусідніх Дашівського і Оратівського районів тодішньої Вінницької області. До початку війни на території Монастирищини було 5 містечок, де єврейське населення складало близько третини жителів. Наслідками цього кривавого злочину геноциду стали дві братські могили на окраїні міста, в одній з яких покоїться прах близько 5500, в іншій – 500 жертв фашизму. Після травневих днів 1942 року єврейські містечка Монастирищини зникли і відродитися не змогли.

Фото без опису

Весь Поперечний Яр – одна величезна могила, до якої, щоб пом’янути невинно вбитих, приїздять родичі й нащадки вже у третьому поколінні. Разом з ними йдуть до могил монастирищани.

Фото без опису

З нагоди Дня пам’яті жертв Поперечного Яру, до пам’ятних знаків в Монастирищенській громаді поклали квіти міський голова Олександр Тищенко, його заступник Олег Недогода, начальник фінансового управління Оксана Недогода, начальник відділу з питань кадрової роботи Тетяна Остапенко, начальник юридичного відділу Людмила Мамалига, начальник відділу доходів фінансового управління Тетяна Мазур.

Присутні схилили голови перед священною пам'яттю тих, хто став жертвою людського свавілля, жорстокої ідеології.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора