Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як вступити до університету в 2022 році?

Дата: 06.06.2022 10:00
Кількість переглядів: 169

Як відомо, ЗНО цього року скасували. Замість цього випускники, які збираються на бюджет на бакалавра, складатимуть комп’ютерний мультитест, де за дві години треба відповісти на 60 питань з української мови, математики та історії України. Тестування відбудеться в липні в екзаменаційних центрах, які відкриють в тому числі в великих містах Європи. Хто не встигне, зможе пройти тест під час додаткових сесій в серпні чи в вересні.

 Підготуватися можна онлайн:

  •  На сайті Українського центру оцінювання якості освіти (https://testportal.gov.ua/).
  •  Ще одна безкоштовна платформа з вебінарами і додатковими роз’ясненнями щодо тесту – ресурс iLearn.
  •  І ось вам ще боти-тренажери, які допоможуть швидко підготуватися:
  •  @HNEU_ZNO_math_bot – математика;
  •  @ZNO_Math_bot – математика;
  •  @calcznoobot – українська мова;
  •  @ZNO_Hist_bot – історія України.

 Ще для вступу вам знадобитися мотиваційний лист (тим, хто збирається на контракт, достатньо тільки цього документа, тест не потрібен). На півтори-три сторінки згадайте всі свої досягнення, але оберіть тільки ті, які підходять для обраного вишу.

 Для тих, хто збирається в магістратуру: традиційний вступний іспит скасовано. Лише для деяких спеціальностей потрібні будуть результати магістерського тесту. Для яких конкретно – уточнюйте в своїх вишах.

 І не забувайте час від часу перевіряти сайт Міністерства освіти та науки (https://mon.gov.ua/ua), а також Українського центру оцінювання (https://testportal.gov.ua), аби вчасно дізнаватись про можливі зміни.

 Якщо ви збираєтесь поступати за кордоном:

 Перевірте правила вступу в країні вашого перебування. Скоріше за все, результати українського мультитесту вам не стануть в нагоді, достатньо буде атестата. З початковою інформацією допоможе, наприклад, освітній чат-бот @EducationUaBot.

Значна кількість європейських вишів зробили безкоштовним навчання для переміщених з України осіб та спростили процедуру вступу. Наприклад, польські та австрійські заклади зараз не вимагають завірений переклад документів.

Шукайте програми, які надають стипендії українським студентам. Наприклад, у Польщі це проєкт «Солідарні з Україною», https://nawa.gov.pl. Платформа Support UAstudents https://support.uastudents.de допомагає з пошуком німецьких закладів освіти. «Ukrainian Global University» (сайті https://uglobal.university) – це глобальна мережа найкращих світових закладів, але, щоб стати учасником її програм, потрібно пройти кілька етапів відбору та знати англійську.

 Та де б ви не планували навчатись, ваші майбутні навички стануть у нагоді Україні! Бережіть себе! Разом переможемо!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора